Wil je wortels invriezen? Staat je tuin boordevol met wortels? Weet je niet meer wat je ermee aan moet? Vries ze in en bewaar ze voor lange tijd! Zo kun je ze later nog verwerken tot bijvoorbeeld wortelsoep of een heerlijke hutspot.

Wij wonen op de Brabantse zandgronden. Ideale grond om wortels in te groeien! Het zand wijkt gemakkelijk uit. Zo krijgen de wortels de ruimte om goed te groeien.
Elk jaar kweek ik weer enkele rijtje wortels. De eerste jaren voerde ik ze meestal op. Ik eet helemaal niet graag wortels. Meestal liet ik ze als langste zitten. Tot dat ik ruimte wilde maken. Dan gingen ze naar de varkens.
Tegenwoordig ga ik er wat anders mee om. Onder enige druk van Sander. Ik probeer ze vaker te verwerken. Zo komen ze tegenwoordig terug in stoofpotten of hutspot.
Echter wil ik nog steeds graag ruimte maken in de moestuin. Als de wortels volgroeid zijn gaan ze tegenwoordig de diepvries in. Jammer voor de varkens, maar die krijgen gelukkig nog al het loof.

Waarom zou je wortels invriezen?
- Plek maken in de moestuin voor nieuwe/andere groentes;
- Je kunt wortels invriezen in delen. Vries elke keer de oogstrijpe wortels in. Zo kun je opsparen totdat je er genoeg hebt. Bijvoorbeeld voor een wortelsoep;
- Makkelijk te verwerken achteraf! De wortels zijn al schoongemaakt, geportioneerd en in stukjes gesneden. Ideaal om snel een hutspot op tafel te toveren!
Tips voor het verwerken van wortels
- Neem de tijd om de wortels goed schoon te maken. Zorg dat alle kloofjes schoon zijn;
- Wist je dat je wortels makkelijker uit de grond krijgt als je ze eerst even terug de aarde in duwt? Hierdoor komen ze losser te zitten;
- Gebruik een zeef of mandje voor het blancheren. Deze kun je rustig in de pan laten zakken. Hierdoor zal er geen kokend water opspatten.

Wortels invriezen
Benodigdheden
- Snijplank;
- Mes;
- Kookpan, formaat afhankelijk van hoeveelheid wortels;
- Vergiet;
- Zakjes of bakjes om wortels in te vriezen.
Ingrediënten
- Vers geoogste wortels!
Instructies
Stap 1. Wortels oogsten
Oogst alle grote en gezond ogende wortels. Haal kleine en rotte wortels er tussenuit. Haal het loof van de wortels af. Verwijder het kopje bovenaan en de lange sliert onderaan.

Stap 2. Schoonmaken
Haal met je handen de grote klonten aarde eraf. Vervolgens was je de wortels onder de kraan. Gebruik een schoon schuursponsje om alle kloofjes van aarde te ontdoen.

Stap 3. Snijden
Snij de wortels in schijven. Ongeveer 1cm dik.
Heb je hele dikke wortels? Snij de schijven dan nog eens door het midden.

Stap 4. Blancheren
Breng een kookpan met water aan de kook.
Als het water goed kookt voeg je de wortels toe. Zorg dat alle stukjes onder water staan.
Laat de wortels 2 minuten koken.
Stap 5. Laten schrikken
Giet de wortels in een vergiet. Schud het water ertussenuit.
Doe ze direct weer terug in de, lege, kookpan. Vul deze met ijskoud water.
Laat ze 1 minuut in het koude water staan. Giet vervolgens af in het vergiet.
Door de wortels direct in ijskoud water te zetten stop je het kookproces.
Stap 6. Invriezen
Je kunt de wortels invriezen in zakjes, bakjes of los op een bakplaat/dienblad.
Als je invriest op een bakplaat of dienblad zullen alle stukjes los invriezen. Hierdoor is het makkelijker om later één of twee stukjes wortels uit te halen. Nadat alle stukjes zijn bevroren kun je ze in een zak of bak doen. Ze zullen dan niet meer aan elkaar vriezen.
Als je invriest in zakjes of bakjes, maak dan realistische porties. Stem dit af op grootte van je gezin of de toepassing van de wortels later. Mijn porties zijn ongeveer 300-350 gram groot.

Wat kan je allemaal doen met wortel?
- Hutspot of wortelstamp;
- Wortelsoep;
- Bouillon trekken van botten;
- Geraspt in salades;
- In een herfstige stoofpot;
- Gekarameliseerde wortels uit de oven;
- Wortelcake!
Wil je nog meer groente invriezen?
Hier vind je hoe wij bietjes invriezen. Alles over het invriezen van boerenkool lees je hier.
Wortels invriezen

Wortels invriezen
Ingredients
- Verse wortels
Instructions
- Oogst alle grote en gezond ogende wortels. Haal kleine en rotte wortels er tussenuit. Haal het loof van de wortels af.
- Verwijder het kopje bovenaan en de lange sliert onderaan.
- Haal met je handen de grote klonten aarde van de wortels af.
- Vervolgens was je de wortels onder de kraan. Gebruik een schoon schuursponsje om alle kloofjes van aarde te ontdoen.
- Snij de wortels in schijven. Ongeveer 1cm dik. Heb je hele dikke wortels? Snij de schijven dan nog eens door het midden.
- Breng een kookpan met water aan de kook.
- Als het water goed kookt voeg je de wortels toe. Zorg dat alle stukjes onder water staan.
- Laat de wortels 2 minuten koken.
- Giet de wortels in een vergiet. Schud het water ertussenuit.
- Doe ze direct weer terug in de, lege, kookpan. Vul deze met ijskoud water.
- Laat ze 1 minuut in het koude water staan. Giet vervolgens af in het vergiet.
- Je kunt de wortels invriezen in zakjes, bakjes of los op een bakplaat/dienblad.
Pin deze post voor later!

Leave a Reply