Van rauwe melk kun je heerlijke yoghurt maken. Het proces is relatief eenvoudig. Je hebt enkel rauwe melk en yoghurt nodig.

Op het Brabants Boerderijtje hebben wij onze eigen melkkoe. Dit zorgt ervoor dat wij een continue stroom van verse rauwe melk hebben. Daar moeten we wat mee!
Wekelijks maken we 2 à 3 liter yoghurt. Heerlijk voor de lunch. Gevuld met vers fruit en een beetje honing.
Wat heb je nodig om zelf yoghurt te maken?
Om zelf yoghurt te maken heb je maar twee ingrediënten nodig: melk en yoghurt.
Qua melk kun je zowel gepasteuriseerde als rauwe melk gebruiken. Het gebruik van volle melk geeft de meeste smaak.
Voor de yoghurt is het belangrijk dat je yoghurt met levende yoghurtculturen gebruikt. De yoghurt van bijvoorbeeld de Campina bevat dit doorgaans niet. Dit kun je zien aan de ingrediëntenlijst op de verpakking. Soms staat hier specifiek “yoghurtculturen” op vernoemd. Soms staat er enkel “yoghurt”. Staan er lactose en eiwit tussen de ingrediëntenlijst? Dan is deze yoghurt niet geschikt.
In de grote supermarkten kun je doorgaans yoghurt met actieve yoghurtculturen vinden. Bij onze lokale supermarkt is dit bijvoorbeeld de yoghurt die op een boerderij uit het dorp wordt gemaakt. Er zijn echter ook grotere merken die yoghurt met actieve culturen aanbieden. Deze yoghurtculturen bevatten de juiste bacteriën. Deze bacteriën gaan jouw melk omzetten in yoghurt.
In plaats van yoghurt kun je ook een yoghurtcultuur gebruiken.
Na de eerste keer kun je de zelfgemaakte yoghurt gebruiken. Dan hoef je niet iedere keer opnieuw yoghurt aan te schaffen.

Diverse mogelijkheden om yoghurt zelf te maken
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Voor het maken van yoghurt zijn er drie stappen:
- De melk verwarmen tot 85 graden Celsius;
- Vervolgens af laten koelen tot 42 graden en yoghurt (of yoghurtcultuur) toevoegen;
- De yoghurt gedurende 8-24 uur rond de 42 graden Celsius houden.
Er zijn meerdere manieren om de melk te verwarmen. Zo kun je ervoor kiezen om de melk op te warmen op het fornuis, in de oven of in een slowcooker.
Om de melk gedurende langere tijd op 42 graden Celsius te houden zijn er ook diverse methodes. Bijvoorbeeld:
- De oven gedurende langere tijd op 42 graden Celsius verwarmen. Echter kan niet elke oven op zo’n lage stand verwarmen;
- Potten met yoghurt in een (elektrische) weckketel plaatsen. Deze kun exact op 42 graden Celsius verwarmen;
- Potten met yoghurt in warme dekens wikkelen. Wollen of donzen dekens zijn hier zeer geschikt voor;
- In plaats van warme dekens kun je ook een hooimadam of hooikist gebruiken.
Uiteraard kun je ook een yoghurtmaker gebruiken. Dan doorloop je het gehele proces met één apparaat.
Wij gebruik zelf altijd de slowcooker om de melk in te verwarmen. Vervolgens plaatsen wij de slowcooker in een hooimadam gedurende 24 uur. Donzen of wollen dekens zijn hier ook voor geschikt. Het exacte recept wat wij gebruiken vind je hieronder.

Zelf yoghurt maken van rauwe melk
Benodigdheden
- Slowcooker (wij gebruiken deze);
- Een temperatuurmeter;
- Hooikist, –madam of warme dekens.
Ingrediënten
- 2 liter melk;
- 200 milliliter yoghurt met actieve culturen.
Instructies
- Doe 2 liter melk in de slowcooker. Zet deze op standje “low”. Hang de temperatuurmeter er in. Stel deze in op 85 graden Celsius. Zodra de melk deze temperatuur heeft bereikt zal de temperatuurmeter gaan piepen.
Dit kan circa 2,5 tot 3 uur duren. - Schakel de slowcooker volledig uit. Vervolgens laat je de melk afkoelen tot hij 42 graden Celsius is. Dit duurt ongeveer 2,5 tot 3,5 uur. Check regelmatig of de melk de juiste temperatuur heeft bereikt.
- Is de melk 40 graden Celsius? Open de slowcooker. Op de melk heeft zich een vlies gevormd. Verwijder deze met een vork.
- Schenk 200 milliliter yoghurt in een maatbeker. Voeg hier circa 100 milliliter warme melk aan toe. Roer kort door. Voeg dit toe aan de slowcooker. Roer wederom kort door.
- Doe de deksel terug op de slowcooker. Plaats de volledige slowcooker in de hooimadam. Dus, pan inclusief verwarmingselement.
- Na 24 uur is je yoghurt klaar! Schep de yoghurt over in glazen bewaarpotten.
Hoe kan ik mijn zelfgemaakte yoghurt dikker maken?
Zelfgemaakte yoghurt heeft de eigenschap om vrij dun te zijn. Vergelijk het met een drinkyoghurt.
Prefereer je liever een dikke yoghurt? Wij ook! Onderstaande twee tips hebben voor ons geholpen om dikke yoghurt te krijgen:
- Lange fermentatie. Na het toevoegen van de yoghurtcultuur staat onze yoghurt gedurende 24 uur. Door het warm inpakken blijft hij gedurende deze tijd rond de 40 graden Celsius;
- Het gebruik van volle melk. Melk waar de room niet van gescheiden is. Als je rauwe melk hebt, bevat deze van nature room.
Wat ook zo kunnen helpen is het toevoegen van een eetlepel suiker per liter melk. Suiker is voeding voor de bacteriën in yoghurt. Deze positieve bacteriën vermeerderen zich sneller als ze veel voedsel hebben.

Hoe lang blijft zelfgemaakte yoghurt goed?
Zelfgemaakte yoghurt kun je circa 1 tot 2 weken bewaren in de koelkast.
Zorg dat je hygiënisch werkt. Dit bevordert de houdbaarheid. Maak je materialen met heet water en afwasmiddel schoon.
Steriliseer potten en flessen voordat je er yoghurt in gaat bewaren. Dat kun je als volgt doen:
- Was ze in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd;
- Doe ze vervolgens met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten;
- Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan;
- Zet de flessen en/of potten ondersteboven op een handdoek. Laat ze uitlekken en drogen aan de lucht.
Hoeveel melk voor 1kg yoghurt?
Voor 1 liter yoghurt heb je circa 1 liter melk en 100ml yoghurt nodig.
Wat kun je met rauwe melk maken?
Er zijn erg veel zuivel producten die je kan maken met rauwe koeien melk. Denk bijvoorbeeld eens yoghurt, kaas of pudding. In onderstaande blogs delen wij enkele recepten.
- Zelf verse ricotta kaas maken;
- Slagroom van rauwe melk;
- Grootmoeders pudding recept;
- Heerlijke smoothie combinaties.
Hier lees je meer over het gebruik van rauwe melk in de keuken.
Zelf yoghurt maken van rauwe melk

Zelf yoghurt maken van rauwe melk
Ingredients
- 2 liter melk;
- 200 milliliter yoghurt met actieve culturen.
Instructions
- Doe 2 liter melk in de slowcooker. Zet deze op standje “low”. Hang de temperatuurmeter er in. Stel deze in op 85 graden Celsius. Zodra de melk deze temperatuur heeft bereikt zal de temperatuurmeter gaan piepen.Dit kan circa 2,5 tot 3 uur duren.
- Schakel de slowcooker volledig uit. Vervolgens laat je de melk afkoelen tot hij 42 graden Celsius is. Dit duurt ongeveer 2,5 tot 3,5 uur. Check regelmatig of de melk de juiste temperatuur heeft bereikt.
- Is de melk 40 graden Celsius? Open de slowcooker. Op de melk heeft zich een vlies gevormd. Verwijder deze met een vork.
- Schenk 200 milliliter yoghurt in een maatbeker. Voeg hier circa 100 milliliter warme melk aan toe. Roer kort door. Voeg dit toe aan de slowcooker. Roer wederom kort door.
- Doe de deksel terug op de slowcooker. Plaats de volledige slowcooker in de hooimadam. Dus, pan inclusief verwarmingselement.
- Na 24 uur is je yoghurt klaar! Schep de yoghurt over in glazen bewaarpotten.
Hoe maak je je eigen yoghurt van rauwe melk?

Zo zonde van alle prachtige voedingsstoffen die in rauwe melk zitten dat je dat verhit waardoor ze doodgaan. De eiwitten stollen ook op zo’n hoge temperatuur waardoor een mensenlichaam minder goed in slaat is de eiwitten weg te werken en er zo vaak een allergie optreed. Dit is de reden dat wij de melk rauw houden bij het maken van de yoghurt. We verwarmen het niet boven de 42 graden. Dit gaat heel goed. We doen dit al jaren. Al onze koemelkallergische kinderen kunnen rauwe melk/kaas/yoghurt/slagroom wel nuttigen! Maar ook als je niet allergische of intolerant bent is het m.i. wijs om de melk zo intact mogelijk te houden en rauw te houden.
Bedankt voor je reactie!
Het verhitten van rauwe melk wordt door de overheid aangeraden. Vandaar dat dit ook zo bovenstaand vermeldt staat. Het niet verhitten van rauwe melk kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Van de website puurgezond: Rauwe melk mag in Nederlandse supermarkten ook niet verkocht worden. Boeren mogen eigen rauwe melk wel verkopen, maar ze moeten dan wel aangeven dat de melk nog gekookt moet worden voor gebruik. Een uitzondering is er voor gefermenteerde rauwe melk, oftewel yoghurt. Bij de yoghurtbereiding worden er bepaalde bacteriën toegevoegd die er voor zorgen dat de melk zuurder en dikker wordt. Door het zuur sterven de ziektemakers ook. Dus is de gefermenteerde rauwe melk wel toegestaan voor de verkoop. Op de verpakking staat dan rauwmelkse zuivel.
Lijkt me een uitstekend alternatief voor eerst doodmaken en dan weer toevoegen van lactobacilles en de andere goede microorganismen