Zaailingen verpotten, hoe werkt dat? Heb je meerdere zaadjes in één potje gezaaid? Dan is het op een gegeven moment tijd om te gaan verpotten. Hier lees je hoe dat werkt!

De lente nadert langzaamaan. De dagen worden langer, de zon laat zich meer zien. Alle redenen om enthousiast te worden over een nieuw moestuinseizoen!
In maart kun je flink aan de slag met zaaien, voornamelijk binnen of in de kas. Daar is het warm genoeg om de zaden te laten ontkiemen. Na het ontkiemen groeien de planten uit tot zaailingen. Zaailingen zijn plantjes, opgekweekt uit zaad.
Heb je meerdere zaadjes in één potje gedaan? Dan is het op een gegeven moment tijd om te gaan verpotten.
Waarom verpotten van zaailingen?
Als je meerdere zaadjes in één potje hebt gezaaid dien je op een gegeven moment te verpotten.
Er is niet genoeg ruimte voor alle zaailingen om uit te groeien tot sterke planten. Zowel boven de grond als onder de grond. Als ze te kort op elkaar staan kunnen ze niet genoeg wortel ontwikkelen. Daarnaast kunnen zij uiteindelijk niet genoeg voedingsstoffen putten uit de potgrond.
Zaailingen met penwortels kun je niet gemakkelijk verpotten. Er is grote kans dat de wortel bij het verpotten beschadigd. Deze soorten zaai je beter direct op de juiste plek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wortels, pastinaken en radijsjes.

Hoe kun je zaailingen verpotten?
Stap 1.
Vul nieuwe potjes met potgrond. Deze zaai- en stekgrond van Pokon bijvoorbeeld. Maak een gaatje in het midden. Dit kan bijvoorbeeld met een stokje, achterkant van een lepel of een potlood.
Stap 2.
Maak de zaailingen vochtig. Hierdoor kun je ze beter los van elkaar krijgen.
Stap 3.
Vervolgens is het tijd om de zaailingen uit het potje te halen. Hier zijn meerdere manieren voor, bijvoorbeeld:
- De plantjes omhoog “krikken” met de achterkant van een lepel, potlood of een vork(je). Hiervoor ga je met het voorwerp van keuze in de aarde rond de zaailingen. Vervolgens wip je de zaailingen omhoog.
- De zaailingen tezamen uit het potje halen. Hiervoor hou je het potje schuin naar beneden. Vervolgens knijp je in de zijkanten. Zo komen alle zaailingen in één keer los van het potje. Haal de kluit met zaailingen uit het potje. Vervolgens kun je de wortels rustig los maken.
Zet elke zaailing apart in een potje met verse potgrond. Bedek de wortels met aarde. Doe dit voorzichtig met enkele vingers.
Stap 4.
Geef de zaailingen water. Zorg dat ze goed vochtig zijn, maar niet te nat.
De eerste paar dagen kunnen ze wat sip gaan kijken. Het verpotten vergt energie van je plantjes. Ze zullen zich spoedig herstellen als ze goed verzorgd worden.

Tips voor het verpotten van zaailingen
- Wees erg voorzichtig! Zaailingen zijn erg teer, vooral de steeltjes. Werk rustig;
- Hou vorstgevoelige zaailingen binnen, of in de kas, tot 16 mei. Tot 16 mei kan er nog (nacht)vorst komen;
- Het is belangrijk dat de wortels goed bedekt zijn met aarde;
- Geef zaailingen van onderaf water. Zet ze gedurende enkele uren in een bak met water. Zo kunnen ze exact de benodigde hoeveelheid water vanaf onder opzuigen. Laat ze niet continue in het water staan.
Meer over moestuinieren
- Maak een moestuinplan en/of –tekening;
- Plant fruitbomen of leg een fruittuin of kruidentuin aan;
- Lees hier wat basisbenodigdheden zijn om een moestuin te starten;
- Of hier hoe je moestuinbakken kan maken van hout.
Zaailingen verpotten

Leave a Reply