In oktober zijn er nog allerlei dingen die je in de zelfvoorzienende moestuin kan doen. Het hoogseizoen loopt ten einde. We naderen een rustiger winterseizoen. De ideale tijd voor allerlei klusjes waar je in de zomer niet aan toe komt.
De zelfvoorzienende moestuin in oktober
Het is herfst! In oktober kleurt de natuur prachtig goudgeel. Met een beetje geluk hebben we nog enkele dagen prachtig zonnig weer met een blauwe lucht. Voordat de bladeren van de bomen afvallen. De temperaturen beginnen te dalen, er is zelfs kans op de eerste nachtvorst.
De herfst is het moment dat het hoogseizoen in de moestuin voorbij is. Er kan nog steeds geoogst worden. Denk bijvoorbeeld aan de laatste pompoenen, tomaten, paprika’s en de eerste boerenkool.
Er beginnen lege gaten in de moestuin te ontstaan en het onkruid groeit niet meer zo hard. Hoogste tijd om de moestuin netjes op orde te maken voor het winterseizoen.
Wat kan je doen in de moestuin in oktober?
- Zaaien in de moestuin in oktober;
- Knoflook poten;
- Oogsten en verwerken;
- Planten rooien;
- Lege plekken afdekken;
- Zaailijst volgend jaar maken.
De zelfvoorzienende moestuin per maand
- Januari tips;
- Februari vind je hier;
- Maart kun je hier lezen;
- April vind je hier;
- Mei kun je hier lezen;
- Juni vind je hier;
- Juli kun je hier lezen;
- Augustus vind je hier;
- September kun je hier lezen.
Zaaien in de moestuin in oktober
In oktober kun je, met geluk, nog snelgroeiende groentes en bladgroentes zaaien.
Het succes van deze zaaironde is erg afhankelijk van de groeiomstandigheden. Als het een erg mooi zonnig najaar is, heb je meer kans op succes. Heb je een tuinkas? Gebruik deze dan om je sla, spinazie, rucola en snijbiet te telen.
Wil je meer groentes in de wintermoestuin? Lees dan vooral deze blog. Hier lees je wat je kan oogsten gedurende de winter, maar ook wanneer het dan gezaaid dient te worden.
Knoflook poten in oktober
Oktober is de maand om de knoflook in de grond te steken! Doorgaans wordt de stelregel 10-10-10 aangehouden voor het poten van knoflook.
- De beste datum om pootknoflook in de grond te doen is 10 oktober;
- Doe de knoflook teentjes op 10 centimeter diepte in de grond;
- Zet ze 10 centimeter uit elkaar.
Knoflook poten is erg eenvoudig: breek een teentje van de bol af. Stop deze in de grond, met het puntje omhoog. Dan kun je volgend jaar juni/juli knoflook oogsten.
Je kunt knoflook uit de supermarkt gebruiken. Echter is deze vaak behandeld tegen uitschieten. Wil je toch supermarkt knoflook gebruiken? Ga dan voor de biologische.
Ik gebruik zelf altijd pootknoflook van Zaadhandel van der Wal.
Oogsten en verwerken
In oktober kun je nog oogsten uit de moestuin. De pompoenen zijn aan het afrijpen, tomaten en paprika’s kleuren nog bij en de laatste boontjes komen van de planten af.
Let op met de eerste rondes nachtvorst. Deze kunnen het einde betekenen van bijvoorbeeld tomaten en basilicum. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. In de tuinkas kun je de tomaten en basilicum langer goed houden.
In het najaar kun je nog volop kruiden oogsten uit de moestuin. Er zijn diverse soorten kruiden die eenjarig zijn. Oogst deze nu het nog kan. Andere soorten, zoals rozemarijn en salie, kun je zelfs gedurende de winter oogsten. Hier lees je meer over kruiden uit eigen tuin. Hier lees je alles over het oogsten en bewaren van kruiden.
Hoe kun je de moestuin oogst verwerken?
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Hoe jij je oogst verwerkt is afhankelijk van persoonlijke smaak en mogelijkheden. Enkele voorbeelden zijn:
- Aardappels, uien, knoflook en pompoenen kun je in een koele ruimte zoals een kelder of schuurtje bewaren. Zorg dat deze goed droog zijn en er geen aangekoekte grond aanzit;
- Diverse kolen zoals spitskool en rode kool kun je fermenteren;
- Vele groentes kun je invriezen, bijvoorbeeld wortels, boerenkool of rode bieten;
- Kruiden zijn uitermate geschikt om te drogen;
- Groentes, fruit en soepen kun je wecken.
Elektrische Weckketel Inmaakketel Emaille 29l …€ 134,95
Moestuin recepten
- Rode bieten invriezen;
- Wortels invriezen;
- Boerenkool invriezen;
- Geroosterde tomatensoep;
- Bramenjam;
- Courgettejam;
- Courgettesoep met mascarpone;
- Wortelcake met walnoten;
- Pompoensoep;
- Zuurkool maken;
- Rode zuurkool maken;
- Kruidenboter;
- Gesmoorde rode kool;
- Spaghettipompoen;
- Hier lees je wat je zoal met zonnebloemen kan doen.
Planten rooien
In de moestuin ontstaan in oktober weer vele lege plekken. Planten zijn over hun piek heen en sterven af. De eerste rondes nachtvorst zorgen er altijd voor dat dit proces versneld.
Er zijn diverse opties voor het rooien van planten, onder andere:
- Het uitrekken van de planten en ze op de composthoop gooien;
- De gerooide planten kun je opvoeren aan varkens en/of kippen;
- Je kunt er ook voor kiezen om de planten op de moestuin te laten liggen. Trek de plant eruit, maar laat hem op de grond liggen. Dit zorgt ervoor dat de aarde niet direct open en bloot ligt. Hierdoor zullen voedingsstoffen in de bodem beter bewaard blijven. Als de grond open en bloot ligt zullen voedingsstoffen sneller uitspoelen.
Lege plekken afdekken
Nu er lege plekken in de moestuin ontstaan is het de ideale tijd om een laag compost en/of mulch aan de moestuin toe te voegen
Hierdoor voorkom je dat de voedingsstoffen in de bodem zullen wegspoelen gedurende de winter. Tevens voeg je nog eens extra voedingsstoffen toe, zodat je in het voorjaar direct kan starten op een gezonde bodem.
Er zijn vele manieren om de bodem af te dekken. Enkele voorbeelden zijn:
- Stro;
- Gecomposteerde stalmest (circa 1 jaar oud);
- Groencompost;
- Champost;
- Houtsnippers;
- Hooi;
- Zaagsel;
- Gemaaid gras;
- Bladeren.
Een dergelijke laag zal gedurende de winter verteren op de moestuin. Dit geeft je in het voorjaar een voedingsrijke basis om op te starten.
Zaailijst volgend jaar maken
Misschien wat voorbarig; maar voorpret is de halve pret, toch?
Noteer voor jezelf je successen en verbeteringen van dit jaar. Nu zit het nog allemaal relatief vers in je hoofd. Maak een lijst met hetgeen wat je volgend jaar sowieso wil gaan zaaien. Dan heb je volgend jaar een mooie basis om mee van start te gaan in januari.
Leave a Reply