Zelfvoorzienende moestuin in juli. Wat kun je in juli allemaal in de moestuin doen? Nou… genoeg! Je kunt volop oogsten, maar we denken ook alvast vooruit voor de herfst/winter.

De zelfvoorzienende moestuin in juli
Het is zomer! Temperaturen stijgen en er valt minder regen. Juli is de maand dat je volle bak kan gaan oogsten. Heerlijke verse groentes uit eigen moestuin.
We kunnen van alles oogsten en conserveren. Maar tegelijkertijd kunnen we alvast vooruit plannen voor de herfst en winter. Er is altijd wat te doen.
Wat kan je doen in de moestuin in juli?
- Zaaien in de moestuin in juli;
- Water geven;
- Aardbeien stekken
- Hoe kool afschermen;
- Planten extra voeding geven;
- Onkruid plukken;
- Oogsten;
- Knoflook en uien vlechten;
De zelfvoorzienende moestuin per maand
- Januari tips;
- Februari vind je hier;
- Maart kun je hier lezen;
- April vind je hier;
- Mei kun je hier lezen;
- Juni vind je hier.

Zaaien in de moestuin in juli
Wil je in de herfst en winter nog oogsten uit de moestuin? Dan is het verstandig om nu alweer enkele zaden in de grond te steken. Denk bijvoorbeeld aan diverse kolen.
Zaaien in juli
- Zomerwortel;
- Snijbiet;
- Andijvie;
- Spinazie;
- Sla;
- Rucola;
- Radijs;
- Bieten;
- Boerenkool;
- Doperwten;
- Capucijners;
- Peulen;
- Prei;
- Courgette;
- Pompoen;
- Snijbonen;
- Peterselie.
Er zijn per groente soort verschillende rassen. Zo zijn er bijvoorbeeld prei soorten die juist in het najaar gezaaid dienen te worden. Hou daarom altijd de instructies op de verpakking van het zaad aan.
Water geven in de moestuin
Vergeet niet om voldoende water te geven!
In de warmere zomermaanden kan de moestuin al snel uitdrogen. Geef om de dag, of elke dag, water om de grond gehydrateerd te houden.
Bij voorkeur geef je ‘s ochtends water. Dan zijn de planten goed bewaterd voor de warme dag die gaat komen.
‘s Avonds water geven kan ook, echter zou dat meer slakken aantrekken. Overdag water geven wordt afgeraden op zonnige dagen. Het water zou de bladeren kunnen verbranden. Maar, mocht je geen andere mogelijkheid hebben: geef dan vooral overdag water! Geef zoveel water op de grond, rondom de plant.
Zet ramen en deuren van de tuinkas open. Geef eventueel twee keer per dag water. Mocht de grond alsnog snel uitdrogen, dan kun je een geultje graven. Zet dit vol met water. Hierna kan het water langzaamaan in de grond sijpelen.

Aardbeien stekken
Aardbeienplanten zullen in juni/juli uitlopers gaan produceren. Dit zijn lange stengels waaraan een nieuw plantje zich vormt. Aardbeien zijn erg goed in het zichzelf vermeerderen.
Je kunt deze uitlopers stekken. Dat betekend dat je er nieuwe aardbeienplanten van gaat maken. Plaats het uiteinde van een uitloper in een potje met potgrond. Hieruit zal een plantje zich ontwikkelen. Zodra deze goed geworteld is kun je de uitloper afknippen va de plant.
Wil je geen nieuwe aardbeienplanten? Verwijder dan de uitlopers zo dicht mogelijk bij de moederplant. Het maken van uitlopers kost een aardbeienplant veel energie. Als je ze verwijdert kan de plant zijn energie in eigen ontwikkeling steken.
Hoe kool afschermen?
Kolen vallen vaak ten prooi aan het koolwitje. Een prachtig wit vlindertje, die zijn naam niet voor niks heeft gekregen. Ze staan erom bekend hun eitjes op kolen te leggen. De rupsen die hieruit komen doen zich vervolgens tegoed aan jouw planten.
Prachtige rode kolen, spitskolen en bloemkolen worden een gatenkaas. De rupsen eten zich er fanatiek doorheen.
Om dit te voorkomen kun je de kolen afdekken met gaas. Hier lees je hoe je gemakkelijk een gaastunnel kan maken. Maak tijdig (begin juni) een tunnel, om grote schade te voorkomen.

Planten extra voeding geven
Het is belangrijk om de planten tijdig van voedingsstoffen te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door het toedienen van brandnetelgier. Dit maak je gemakkelijk zelf met water en brandneteltoppen. Lees hier meer erover.
Planten die goed voedingsstoffen kunnen gebruiken zijn bijvoorbeeld: tomaten, kolen, pompoenen, paprika’s en peterselie.
Onkruid plukken
De strijd om het onkruid wordt steeds gemakkelijker. Alhoewel, na enkele regenachtige dagen kan het onkruid weer aardig de kop op steken. Blijf erbovenop zitten, ook al wordt je er af en toe moedeloos van.
De moestuin hoeft niet volledig onkruidvrij te zijn. Maar hou er rekening mee dat teveel onkruid voedingsstoffen kan onttrekken aan de grond. Je groentes kunnen zo minder voedingsstoffen winnen uit de bodem.

Oogsten
In juli kun je van alles oogsten uit de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan:
- Courgette (maak er soep van of courgettejam);
- Peulen;
- Capucijners;
- Andijvie;
- Sla;
- Snijbiet;
- Aardappels;
- Uien en knoflook (lees hier hoe je ze kan bewaren)
- Wortels (lees hier hoe je ze kan invriezen);
- Rode bieten (lees hier hoe je ze kan invriezen);
- Boerenkool (lees hier hoe je het kan invriezen);
- Radijsjes;
- Spitskolen (lees hier hoe je zuurkool maakt);
- Komkommer.
Bedenk van te voren wat je met alle oogst wil gaan doen. Wil je bijvoorbeeld gaan wecken? Schaf dan tijdig weckpotten en een weckketel aan. Voor het fermenteren van kolen (voor zuurkool) kun je fermenteerpotten aanschaffen.
In juli kun je ook volop kruiden oogsten. Hier lees je hoe je dit het beste kan doen. Deze kun je gebruiken voor het maken van een gedroogde kruidenmix of kruidenboter. Of voeg enkele takjes munt toe aan een kan met fris water. Zo creëer je een fris zomerdrankje.

Knoflook en uien vlechten
In juni/juli kun je knoflook en uien oogsten. Zodra deze gedroogd zijn kun je er een prachtige vlecht van maken. Lees hier de instructie, of bekijk de video hieronder.
Meer weten over het oogsten en bewaren van uien en knoflook? Kijk dan hier!
De zelfvoorzienende moestuin in juli

Leave a Reply