Zuurkool fermenteren is makkelijk en hartstikke gezond! Maak zelf zuurkool van spitskolen door het te laten fermenteren. Met wat geduld heb ook jij heerlijke zelfgemaakte zuurkool. Ideaal als gezonde toevoeging bij elke maaltijd.

Op ‘t Brabants Boerderijtje eten wij geregeld zuurkool. Het is een perfecte manier om de grote oogst spitskolen te verwerken. Door de kolen te fermenteren kunnen we er ruim 6 maanden later nog van eten.
Daarnaast is het ideaal om een pot zuurkool in de koelkast te hebben staan. Het is een perfect gezond alternatief als je snel iets op tafel wil hebben. Je kunt het opwarmen, of direct uit de pot consumeren.
Hier zijn wij in ieder geval verknocht geraakt aan de smaak van zelf gefermenteerde zuurkool! De gehele zomer kijk ik smachtend naar de spitskolen. Zodra het kan snij ik er een aantal of om te verwerken tot zuurkool.
Waarom zuurkool fermenteren?
Van vroeger uit werd zuurkool gefermenteerd om het langer houdbaar te maken.
Daarnaast is zuurkool een ongelofelijke gezonde toevoeging bij elke maaltijd. Het zit boordevol met goede bacteriën. Deze bacteriën versterken je immuunsysteem.
Wat heb je nodig om te fermenteren?
Je kunt gebruik maken van een fermenteerpot, compleet met fermenteergewichten en een waterslot.
Echter is het ook goed mogelijk om een reguliere weckpot of beugelpot te gebruiken. Sluit deze niet tijdens het fermentatieproces. Laat hem openstaan zodat de gassen kunnen ontsnappen. Je kunt de pot afdekken met een luchtdoorlatend materiaal, zoals kaasdoek of een koffiefilter.
In plaats van fermenteergewichten kun je stenen in een ziplock zakje doen. Het is verstandig om de stenen gedurende 5 minuten uit te koken in kokend water met soda.

Hoe kun je zelf zuurkool fermenteren?
Alhoewel het misschien moeilijk klinkt, is het een simpel proces!
Benodigdheden
- Grote kom;
- (Food processor);
- Weegschaal;
- Eetlepel;
- Fermenteerpot of weckpot.
Ingrediënten
- Spitskolen (aantal afhankelijk van het formaat van je pot. In mijn 3 liter pot passen 4 spitskolen);
- Zout (3 eetlepels voor 5kg spitskool).
Instructies
Stap 1. Kool snijden
Haal enkele van de grote buitenste bladeren van de kool. Hou deze aan de kant.
Snij de spitskool in snippers, ongeveer 1 centimeter groot.
Je kunt hiervoor ook een food processor gebruiken. Snij de spitskool dan in enkele grotere stukken die in de food processor passen. Met de hand krijg je grovere zuurkool als machinaal.

Stap 2. Zout toevoegen
Doe de gesneden kool in een grote kom en weeg deze.
Per 5 kilogram heb je 3 eetlepels zout nodig. Bereken de hoeveelheid zout die je nodig hebt. Voeg deze toe.

Stap 3. Mengen
Kneed met je handen het zout in de gesneden kool. Blijf stevig kneden tot er sap ontstaat. Dit sap is je pekel. Het kan 5 tot 10 minuten duren voordat er genoeg pekel ontstaat.

Stap 4. In de fermenteerpot
Stop de kool met pekel in de pot voor het fermenteerproces. Dit kan een fermenteerpot of een reguliere weckpot zijn.
Duw het geheel stevig aan. Zorg dat de kool volledig onder de pekel staat.

Stap 5. Afdekken
Pak de grote buitenste bladeren die je hebt bewaard. Leg deze bovenop de kool. Zorg dat alle kool onder de bladeren zit.
Stap 6. Fermenteergewicht
Leg een fermenteergewicht bovenop het blad. Duw het naar beneden om te zorgen dat alles goed onder de pekel zit.
Alles wat boven de pekel uit komt wordt blootgesteld aan zuurstof. Daarbij ontstaat de kans dat er schimmelvorming optreedt.
Gebruik je een waterslot? Zorg dan dat deze gevuld is.

Stap 7. Fermenteren
Laat de zuurkool voor 1 tot 4 weken op je keuken staan. Plaats de pot niet in direct zonlicht.
Na 1 week kun je proeven of de zuurkool op smaak is. Het is afhankelijk van je persoonlijke smaak hoe lang je het wil laten fermenteren. Des te langer je fermenteerproces, des te zuurder de zuurkool wordt.
Stap 8. Bewaren
Is de zuurkool naar wens?
Haal het gewicht van de bladeren af. Verwijder de bladeren. Sluit de deksel en plaats de pot in de koelkast.
Je kunt ook de zuurkool in een andere, afsluitbare, pot doen.
Tips voor zuurkool fermenteren
- Heb je een food processor? Dan kun je deze gebruiken om de spitskool in kleinere snippers te maken. Snij de kool in stukken zodat hij in de food processor past. Vermaal de spitskool tot kleine stukken;
- Heb je niet genoeg pekel om de kolen onder te zetten? Maak dan wat bij! Voeg 2 eetlepels zout toe aan 1 liter water. Roer het goed door om te mengen. Giet vervolgens de benodigde hoeveelheid in de pot.
Hoe lang kun je gefermenteerde zuurkool bewaren?
Gefermenteerde zuurkool in een afgesloten pot is ongeveer 6 maanden houdbaar in de koelkast.
Controleer voor consumptie of er geen schimmelvorming is ontstaan. De zuurkool moet even van kleur zijn. Daarnaast moet hij goed ruiken.
Zorg dat de deksel stevig op de pot zit in deze fase (na fermentatie).

Lekkere recepten met zuurkool
- Zondagse broodjes met worst en eigen zuurkool;
- Zuurkoolschotel met kipshoarma en zoete aardappel;
- Stamppot met zuurkool, aardappels en spekjes.
Wist je dat je ook heerlijke rode zuurkool kan maken? Van rode kool uiteraard!
Zuurkool zelf fermenteren recept

Zuurkool fermenteren
Ingredients
- Spitskolen (aantal afhankelijk van het formaat van je pot. In mijn 3 liter pot passen 4 spitskolen);
- Zout (3 eetlepels voor 5kg spitskool).
Instructions
- Haal enkele van de grote buitenste bladeren van de kool. Hou deze aan de kant. Snij de spitskool in snippers, ongeveer 1 centimeter groot.
Je kunt hiervoor ook een food processor gebruiken. Snij de spitskool dan in enkele grotere stukken die in de food processor passen. Met de hand krijg je grovere zuurkool als machinaal. - Doe de gesneden kool in een grote kom en weeg deze.
Per 5 kilogram heb je 3 eetlepels zout nodig. Bereken de hoeveelheid zout die je nodig hebt. Voeg deze toe. - Kneed met je handen het zout in de gesneden kool. Blijf stevig kneden tot er sap ontstaat. Dit sap is je pekel. Het kan 5 tot 10 minuten duren voordat er genoeg pekel ontstaat.
- Stop de kool met pekel in de pot voor het fermenteerproces. Dit kan een fermenteerpot of een reguliere weckpot zijn.
Duw het geheel stevig aan. Zorg dat de kool volledig onder de pekel staat. - Pak de grote buitenste bladeren die je hebt bewaard. Leg deze bovenop de kool.
- Leg een fermenteergewicht bovenop het blad. Duw het naar beneden om te zorgen dat alles goed onder de pekel zit.
Alles wat boven de pekel uit komt wordt blootgesteld aan zuurstof. Daarbij ontstaat de kans dat er schimmelvorming optreedt. - Gebruik je een waterslot? Zorg dan dat deze gevuld is.
- Laat de zuurkool voor 1 tot 4 weken op je keuken staan. Plaats de pot niet in direct zonlicht.
- Na 1 week kun je proeven of de zuurkool op smaak is. Het is afhankelijk van je persoonlijke smaak hoe lang je het wil laten fermenteren. Des te langer je fermenteerproces, des te zuurder de zuurkool wordt.
- Is de zuurkool naar wens? Haal het gewicht van de bladeren af. Verwijder de bladeren. Sluit de deksel en plaats de pot in de koelkast. Je kunt ook de zuurkool in een andere, afsluitbare, pot doen.
Zuurkool zelf maken

Leave a Reply