Zwarte bonenluis bestrijding – De zwarte bonenluis is een ongewenste gast is menig moestuin. De luizen tasten de planten en groentes aan. Red je oogst met biologische bestrijding!

Je kent ze vast wel, die zwarte luizen in je moestuin. Binnen de kortste keren nemen ze je planten volledig over. Ze snoepen ervan voordat jij er van kan oogsten. Alle moeite van het zaaien en opkweken gaat verloren.
Het legt een zware domper op het moestuinseizoen. Echter, wees niet getreurd! Het is goed mogelijk om de zwarte bonenluis te bestrijden.
Dit jaar zijn ook wij, wederom, de klos. De tuinbonen zijn overgenomen door de zwarte bonenluis. De planten zien eerder zwart als groen. Ter bestrijding laten we een legertje natuurlijke vijanden aanrukken. Hoe we dat doen? Lees vooral verder!
Zwarte bonenluis natuurlijke vijanden
De zwarte bonenluis kent diverse natuurlijke vijanden. Bijvoorbeeld:
- Gaasvlieg
- Lieveheersbeestjes
- Zweefvlieg
- Galmug
- Sluipwespen
Deze natuurlijk vijanden zullen een plaag op natuurlijke wijze bestrijden. Kortweg, ze eten de luizen op. Bovendien hebben deze natuurlijke vijanden geen schadelijk effect op je moestuin.
Zwarte bonenluis biologisch bestrijden
Voor het biologisch bestrijden van zwarte bonenluis kun je natuurlijke vijanden inzetten. Je kunt in de tuin op zoek gaan naar lieveheersbeestjes. Deze kun je oppakken en bij de zwarte bonenluis plaatsen.
Echter, niet elke tuin zit boordevol met lieveheersbeestjes. Bovendien zal één lieveheersbeestje niet het verschil gaan maken bij een grote plaag.
Gelukkig is het mogelijk om de natuurlijke vijanden van de zwarte bonenluis te bestellen. Zo heeft Biogroei.nl larven van gaasvliegen en lieveheersbeestjes in hun assortiment. Deze zijn gemakkelijk online te bestellen en worden thuisbezorgd.
Zwarte bonenluis bestrijden met lieveheersbeestjes
Bij Biogroei.nl kun je zowel larven als volwassen lieveheersbeestjes bestellen. Met larven behaal je meer succes als met volwassen lieveheersbeestjes.
Aanbevolen hoeveelheid
Voor het beste effect gebruik je 20 larven per vierkante meter bij lage planten tot 60 centimeter. Bij hogere planten, of zware aantasting, dien je de hoeveelheid te verdubbelen.
Uitzetten van lieveheersbeestjes
De larven van lieveheersbeestjes worden in een bakje geleverd met papiersnippers. Zet ze na aankomst zo snel mogelijk uit, bij voorkeur ‘s avonds. Doe dit door de larven, samen met papiersnippers, op het blad te zetten. Zo zijn de larven het dichtst bij het voedsel.
Let op! Bij wind of felle regen kunnen lieveheersbeestjes niet uitgezet worden. Je kunt ze maximaal enkele dagen bewaren. Lieveheersbeestjes bewaar je bij 8 graden Celsius. Larven kun je op kamertemperatuur bewaren.

Larven of volwassen lieveheersbeestjes?
Voordelen | Nadelen | |
Larven | Eten meer | Slecht bestand tegen mieren |
Volwassen | Beter bestand tegen mieren | Kunnen wegvliegen Eten minder |
Larven van lieveheersbeestjes eten de meeste bladluis. Zij moeten er nog van groeien. Idealiter gebruik je larven voor de bestrijding van luizen.
Echter, larven vallen sneller ten prooi aan mieren. Waar luizen zich bevinden, vind je mieren. De mieren profiteren van de luizen. Ze eten de suikersubstantie die de luizen uitscheiden. Hierdoor zullen de mieren de larven van lieveheersbeestjes verdrijven. Volwassen lieveheersbeestjes zijn hier beter tegen bestand. Mocht je niet van de mieren af kunnen komen, zet dan volwassen lieveheersbeestjes in.
Met volwassen lieveheersbeestjes bestaat echter het risico dat ze ervandoor vliegen. Larven kunnen nog niet vliegen.

Zwarte bonenluis bestrijden met gaasvliegen
Gaasvliegen zijn minder bekend als lieveheersbeestjes. Maar ze zijn net zo effectief! Voor het bestrijden van luizen worden larven van gaasvliegen gebruikt. Deze ontpoppen zich na 2 tot 3 weken tot volwassen gaasvliegen. Tot die tijd eten ze zich vol aan de luizen.
Aanbevolen hoeveelheid
Voor het beste effect gebruik je 20 larven per vierkante meter bij lage planten tot 60 centimeter. Bij hogere planten, of zware aantasting, dien je de hoeveelheid te verdubbelen.
Uitzetten van gaasvliegen
De larven van de gaasvlieg worden geleverd in een strooikoker. Deze koker zit in een EPS box, tezamen met een koelelement. Plaats de strooikoker gedurende 30 minuten rechtop, bij voorkeur in de koelkast. Zo zullen de larven zich weer evenredig door de strooikoker verspreiden. Zet ze hierna zo snel mogelijk uit, bij voorkeur ‘s avonds.
In de strooikoker zitten de larven, samen met boekweitschilfers. Strooi de larven, samen met boekweitschilfers, direct op het blad. Zo dicht mogelijk bij de luizen. Strooi de larven op minimaal 20 plekken. Door een goede verspreiding, zullen ze effectiever aan de slag gaan.
Behandel ook circa twee meter rondom de aangetaste planten.
.Let op! Bij wind of felle regen kunnen de larven niet uitgezet worden. Je kunt ze maximaal enkele dagen bewaren. Bewaar ze bij 8 graden Celsius, rechtopstaand, in de koelkast.

Mieren bestrijden voor het uitzetten van larven
Het is belangrijk dat er zo min mogelijk mieren rondom de luizen aanwezig zijn. Mieren komen af op de luizen vanwege de suikersubstantie die ze uitscheiden. Dit vinden mieren heerlijk. Echter, de mieren vallen ook de larven aan. Zowel larven van lieveheersbeestjes als gaasvliegen vallen ten prooi aan mieren.
Voor het bestrijden van mieren kun je Mier-run in een mierennest gieten. Dit is een natuurlijke vijand van de mieren. Mocht je geen mierennest weten te vinden, kan je ervoor kiezen om mierendoosjes te plaatsen. Wacht na het bestrijden van de mieren minimaal één week alvorens lieveheersbeestjes in te zetten.
Verschil tussen gaasvliegen en lieveheersbeestjes
- Gaasvliegen zijn goedkoper als lieveheersbeestjes. Voor 1000 gaasvlieg larven heb je slechts 300 lieveheersbeestjes larven.
- Prijstechnisch kun je voor weinig planten het beste lieveheersbeestjes inzetten. Voor veel planten, of een grote aantasting, zet je beter de gaasvlieg larven in.
- Lieveheersbeestjes zijn uiteraard veel schattiger!
Tips voor zwarte bonenluis bestrijding
- Controleer regelmatig je planten. Acteer al bij de kleinste verdenking van luizen
- Voorkom dat er teveel mieren bij de bladluizen komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Mier-run
Meer doen in de moestuin?
- Bemest je moestuin met brandnetelgier;
- Maak een moestuinplan of –plattegrond;
- Lees hier wat je nodig hebt om te starten met een moestuin;
- Of hoe je zelf je eigen moestuinbakken kan maken.
Zwarte bonenluis biologische bestrijding

Deze post is geschreven in samenwerking met Biogroei.be
Leave a Reply