Schapen houden als hobby, waarom niet?! Hier lees je alles over het jaarrond houden van schapen. Wat dien je wanneer te doen en wat heb je nodig?
Op ‘t Brabants Boerderijtje hebben wij 4,5 jaar met veel plezier schapen gehouden. We hielden ze bijna het gehele jaar buiten. Ze genoten van het gras op de wei.
Deze jaren hebben ons veel kennis opgeleverd over het jaarrond houden van schapen. Uiteindelijk hadden we er een fijne routine in ontwikkeld.
Ik hou er persoonlijk nogal van om overzicht te hebben. Om zaken vooruit te plannen en er op te anticiperen. We hebben te vaak op het laatste moment gehandeld. Dat geeft alleen maar onnodige stress en druk op de situatie.
Vandaar dat wij graag onze jaarplanning voor het houden van schapen delen. Zodat jullie er hopelijk je voordeel mee kunnen doen!
Jaarrond schapen houden
Op ‘t Brabants Boerderijtje hielden wij altijd grofweg onderstaande planning aan:
- Schapen in januari/februari op stal, ontwormen en bekappen;
- Lammeren worden geboren in februari/maart;
- Schapen in april bekappen, ontwormen en de wei op;
- Scheren in mei/juni;
- Ooi- en ramlammeren scheiden in juli/augustus;
- In september alle schapen nogmaals ontwormen;
- De ram in oktober bij de kudde zetten.
De exacte uitvoering is verschillend per situatie. Download onze gratis jaarplanning als leidraad!
Beginnen met schapen houden
Wil je starten met het houden van schapen? Hier lees je alles wat je nodig hebt om schapen te houden. Zo lees je van alles over weidegang, voer, stalling. Bovendien staat er belangrijke informatie tussen over de wet- en regelgeving.
Beginnen met schapen houden is hartstikke leuk! Schapen zijn erg makkelijke dieren. Ze vergen weinig dagelijkse verzorging. Bovendien houden ze het gras mooi kort.
Hou er echter wel rekening mee dat je een een UBN registratie dient te hebben. Dit kun je regelen bij het RVO. Hier lees je daar meer over.
Wanneer schapen scheren
Doorgaans worden schapen geschoren in mei/juni.
Rond deze periode wordt het vet tussen de wol vloeibaarder. Dit gebeurt onder invloed van warmte. Door dit vloeibaarder vet gaat het scheren makkelijker.
Probeer de schapen altijd voor de langste dag, 21 juni, te scheren. De dagen worden warmer. Het kan voor schapen erg benauwd zijn met een dik pak wol.
Wil je de wol van eigen schapen verwerken? Lees dan hier hoe je de wol kan wassen in de wasmachine.
Waarom schapen scheren?
Het scheren van schapen gebeurt al lang niet meer voor de wolproductie. Wol levert weinig tot geen geld op. Echter is het scheren van schapen nog altijd belangrijk! Onderstaand twee redenen:
- Ter voorkoming van myiasis, een dodelijke ziekte;
- Zodat schapen het minder warm hebben.
Myiasis
Deze ziekte wordt veroorzaakt door larven van vliegen. De blauwgroene bromvlieg legt in de wol van schapen zijn eieren. De larven die hieruit ontpoppen zullen het schaap gaat aantasten. Ze zullen onderhuids het schaap gaan opeten. Het schaap zal verzwakt raken en wol laten uitvallen. Behandeling is mogelijk. Raadpleeg zo spoedig mogelijk een dierenarts.
De blauwgroene bromvlieg is voornamelijk actief tussen april en oktober. Door het scheren van de wol kan myiasis voorkomen worden. De vlieg zal geen plek vinden om zijn eieren te leggen.
Echter, let op! Ondanks scheren kan er altijd myiasis optreden. Blijf alert.
Schapen dekken
Het dekken van schapen is seizoensgebonden. Ze worden bronstig (dekrijp) in de periode van afnemend daglicht. Dit is doorgaans de periode tussen augustus en december.
Een ooi draagt 5 maanden, min 5 dagen. Dit betekend dat een dekking in oktober resulteert in een geboorte in maart.
Hou je schapen buiten op de wei? Zorg dan dat ze later in het jaar lammeren, bijvoorbeeld april. In deze periode is het warmer buiten, wat de lammeren een betere start geeft. Als je beschikt over een stal, kun je ervoor kiezen om vroeger af te lammeren.
Ram bij de schapen
Schapen regelen het zelf wel. Zet een ram bij de schapen en hij zal zijn werk doen. Zorg er wel voor dat zowel de ram als je ooien in goede gezondheid zijn. Ontworm alle dieren voor ze samen te voegen. Zorg dat de dieren voldoende te eten hebben. Een vol weiland, of een dik pak hooi.
Je kunt ervoor kiezen om de ram een tuig met dekblok om te geven. Hierdoor kun je zien welke schapen hij gedekt heeft. Noteer de dekdagen om een bevallingsdatum uit te rekenen.
Een ooi is doorgaans elke 14 tot 19 dagen bronstig. Laat een ram minimaal 5 weken bij de kudde staan. Dan heeft hij minimaal twee dek pogingen bij elke ooi.
Geslachtsrijp
Ooien zijn normaliter tussen de 4 en 6 maanden oud als ze geslachtsrijp worden. Het is dus mogelijk om ooien van maart/april al te laten dekken in het najaar. Echter zou ik dit persoonlijk afraden. De ooi heeft haar krachten voor zichzelf nodig, ze zit nog volop in de groei. Bovendien hebben wij gemerkt dat jonge ooien vaak minder goede moeders zijn.
Wanneer schapen naar binnen
Schapen hoeven niet in de winter naar binnen. Mits uiteraard de weersomstandigheden en het gras het toe laten.
Schapen kunnen zich uitstekend buiten redden in de winter. Hun dikke laag wol beschermt ze voor de weerselementen. Bij extreme weersomstandigheden is het prettiger om de schapen naar binnen te halen. Denk bijvoorbeeld aan een dik pak sneeuw. Ze zullen door de sneeuw heen lastiger het gras aan kunnen.
Als er nog voldoende gras op de wei is, kunnen ze het prima buiten redden in de winter. Mocht het gras opraken, kun je er voor kiezen om ze buiten hooi bij te voeren. Echter kun je ze ook naar binnen halen.
Tevens is het prettig om schapen naar binnen te halen als ze moeten gaan lammeren. Dit biedt meerdere voordelen, bijvoorbeeld:
- Mogelijkheid om een warmte lamp op te hangen voor de lammeren;
- Gemakkelijker scheiden van schapen;
- Makkelijker medicatie toedienen;
- Betere controle tijdens avonden en nachten.
Hier kun je meer lezen over het houden van schapen in de winter.
Jaarplanning schapen houden
We hebben een jaarplanning voor het houden van schapen ontwikkeld. Op één A4 zie je overzichtelijk alle datums en acties. Ideaal om op te hangen op het prikbord!
Vul je e-mailadres in en ontvang hem gratis direct in je mailbox.
Zo vergeet jij nooit te ontwormen, scheren, bekappen of de dekram bij de kudde te voegen!
Schapen houden als hobby
Schapen kun je hartstikke goed voor de hobby houden. Het zijn relatief gemakkelijke dieren. Ze vergen weinig aandacht en robuust.
Hier lees je wat je nodig hebt om schapen te houden. Zo bespreken we de UBN registratie en het transportdocument. Maar we schrijven ook over de weidegang, stal en het voer.
Leave a Reply