Koekjes bakken doe je gemakkelijk zelf! Heerlijke verse en geurende koekjes uit eigen oven. Zelf bakken maakt het genot om ze te eten alleen maar groter.
Op de boerderij maken wij regelmatig onze eigen koekjes. Met een paar basis ingrediënten weten we ons al raad. We vullen het aan met alles wat we kunnen vinden. Koek- en speculaaskruiden, fijn gesneden hazelnoot, chocolade blokjes. Noem het maar op!
In dit blog deel ik ons favoriete recept voor koekjes. Met havermout en kaneel. Heerlijke vullende koekjes, maar tegelijkertijd kan ik er wel 10 op! Zo lekker…
Mijn maag begint alweer te rommelen bij alleen de gedachte! Als de oven de koekjes opwarmt, komen de meest heerlijke geuren vrij. Als je nog geen honger had, dan komt dat wel.
De koekjes in dit recept kun je 1 tot 3 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking. Bijvoorbeeld een vershoudbakje. Hier in huis duurt het echter nooit zo lang… Meestal zijn ze binnen 24 uur al opgesnoept.
Wat nodig voor koekjes bakken
- Weegschaal;
- Schaal of kom;
- Bakpapier;
- Oven.
Koekdeeg kneed je met je handen. Je hebt er geen mixer voor nodig.
Hoe maak je havermoutkoekjes?
Met dit recept kun je circa 20 koekjes maken.
Benodigdheden
- Weegschaal;
- Schaal of kom;
- Bakpapier;
- Oven.
Ingrediënten
- Roomboter, 150 gram;
- Meel, 150 gram;
- Bruine basterdsuiker, 150 gram;
- 50 gram havermoutvlokken;
- Snufje zout;
- Eetlepel kaneel.
Instructies
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is;
- Voeg alle ingrediënten in een kom samen. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Vorm er een stevige bal van;
- Plaats het deeg voor 30 minuten in de koelkast;
- Haal het deeg weer uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Haal de bakplaat er uit;
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Maak kleine bolletjes van het deeg, met een diameter van circa 2 centimeter;
- Leg alle bolletjes op de bakplaat. Duw ze met de palm van je hand plat;
- Plaats de koekjes in een voorverwarmde oven voor 20 minuten;
- Is de oven klaar? Laat de koekjes dan nog 15-30 minuten buiten de oven afkoelen op de bakplaat.
Tips om koekjes te maken
- Geen geduld om je deeg 30 minuten in de koelkast te zetten? Je kunt deze stap overslaan. Het deeg is wat minder makkelijk te hanteren en de smaak iets minder intens. Maar je koekjes zullen niet mislukken;
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, maar niet te zacht! Boter die halfzacht is kneedt het beste;
- Maak koekjes zonder vormpjes door bolletjes te vormen. Duw de bolletjes met je hand plat voor ronde koekjes;
- Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen. Ze zetten nog uit tijdens het bakken;
- Maak de koekjes erg dun voor knapperige koekjes. Wil je ze juist wat zachter? Zorg dan dat ze wat dikker zijn.
Hoe lang koekjes bakken?
Deze koekjes gaan 20 minuten in de oven.
Zodra ze uit de oven komen dienen de koekjes nog 15-30 minuten af te koelen. Als koekjes uit de oven komen zijn ze zacht. Als je ze probeert op te tillen vallen ze uit elkaar. Na 15-30 minuten zijn ze uitgehard en eetbaar.
Deeg voor koekjes bakken
Het deeg voor koekjes bestaat uit 4 hoofdingrediënten:
- Meel;
- Roomboter;
- Bruine basterd suiker;
- Snufje zout.
Meel, boter en suiker worden in dezelfde hoeveelheid toegevoegd. Dus, 100 gram boter betekend ook 100 gram suiker en 100 gram meel.
Met dit basisrecept kun je vervolgens allerlei kanten op. Je kunt kaneel, koek-en speculaaskruiden, chocolade stukjes of gehakte nootjes toevoegen.
Koekjes bakken zonder ei
Voor dit koekjes recept heb je geen ei nodig. Het basisrecept bestaat uit bloem, suiker, meel en zout.
Welke boter koekjes bakken
Koekjes smaken het lekkerst als er roomboter wordt gebruikt. Er zijn twee soorten roomboter verkrijgbaar in de supermarkt: gezouten en ongezouten.
Persoonlijk kies ik altijd voor de ongezouten variant. Aan het koekjes recept wordt nog een snufje zout toegevoegd. Om de algehele zout inname minimaal te houden, gebruik ik daarom ongezouten roomboter.
Bijzondere koekjes bakken
Wil je bijzondere koekjes bakken? Probeer dan eens het volgende:
- Voeg een theelepel koek- en speculaaskruiden toe;
- Meng kleine chocolade stukjes door het deeg;
- Maak koekjes met geraspte appel en rozijnen, net zo lekker als appeltaart;
- Voeg gehakselde noten (walnoten, hazelnoten, enz.) toe;
- Meng 1 geraspte wortel door het deeg heen, net als bij wortelcake.
Hoe moet je koekjes bakken
Koekjes met havermout
Ingredients
- Roomboter, 150 gram;
- Meel, 150 gram;
- Bruine basterdsuiker, 150 gram;
- 50 gram havermoutvlokken;
- Snufje zout;
- Eetlepel kaneel.
Instructions
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is;
- Voeg alle ingrediënten in een kom samen. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Vorm er een stevige bal van;
- Plaats het deeg voor 30 minuten in de koelkast;
- Haal het deeg weer uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Haal de bakplaat er uit;
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Maak kleine bolletjes van het deeg, met een diameter van circa 2 centimeter;
- Leg alle bolletjes op de bakplaat. Duw ze met de palm van je hand plat;
- Plaats de koekjes in een voorverwarmde oven voor 20 minuten;
- Is de oven klaar? Laat de koekjes dan nog 15-30 minuten buiten de oven afkoelen op de bakplaat.
Leave a Reply