De zelfvoorzienende moestuin in maart. De moestuin houdt je jaarrond bezig. Wat kun je in maart doen in de moestuin? Lees het hier!
Maart roert zijn staart!
Op zonnige dagen lijkt de lente niet meer ver weg. Maar het kan ook nog aardig guur zijn! Sneeuw, ijs en hagel zijn niet vreemd in maart.
De lente komt echter steeds dichter bij. Je kunt rustig aan wat meer gaan zaaien, zowel binnen als buiten. Daarnaast kun je beginnen met groeiframes maken. Bovendien kun je de eerste onkruidjes plukken!
Maar wat kun je doen? Dat lees je hieronder!
De zelfvoorzienende moestuin in maart
Moestuinieren kan het hele jaar door. In maart lonkt de lente ons! We bereiden de tuin voor op het nieuwe seizoen. Daarnaast zijn er nog wintergroente te oogsten.
Onderstaande 6 zaken kun je in maart doen!
- Pootgoed poten;
- Binnen zaaien;
- Buiten zaaien;
- Groeiframes maken;
- Laatste wintergroentes oogsten;
- Start met onkruid plukken.
Hier lees je wat je al in januari kon doen. Hier vind je het lijstje voor februari. Al deze zaken kun je ook in maart nog uitvoeren.
1. Pootgoed poten
In maart kun je voorzichtig aan beginnen met uien en sjalotten te poten. Doe dit bij voorkeur eind maart. Vermijd vorst en temperaturen onder de 10 graden Celsius. Stop plantuitjes niet te diep in de grond. Plant ze ongeveer 20 centimeter uit elkaar.
Vogels vinden plantuitjes ook erg lekker. Heb je veel vogels bij de moestuin? Dan kan het raadzaam zijn om de plantuitjes af te dekken met een vogelnet. Dit doe je gemakkelijk met PVC buizen en een vogelnet. Hier vind je een instructie hoe je dit kan maken.
In maart kun je tevens vroege aardappels poten. Selecteer een ras dat geschikt is vroege teelt. Aardappelen kun je binnen, bij kamertemperatuur, laten voorkiemen. Plant pootaardappelen op ongeveer 40 centimeter afstand van elkaar.
2. Binnen zaaien
Je kunt steeds meer binnen gaan zaaien!
Om zaden te ontkiemen zijn er drie dingen belangrijk: aarde, vocht en warmte. Tijdens het ontkiemen is licht nog niet noodzakelijk. Zodra de zaden ontkiemend is licht belangrijk! Heb je niet genoeg licht in huis? Dan kun je een groeilamp ophangen boven je zaaigoed.
Begin maart is het nog te koud om in de tuinkas voor te zaaien. Wacht hiermee tot eind maart.
Hou er rekening mee dat zaaigoed doorgaans pas na IJsheiligen (16 mei) naar buiten kunnen. Alles wat je nu zaait dient tot 16 mei binnen te staan. Heb je daar ruimte voor? Ook als je gaat verpotten? Het is aanlokkelijk om veel te gaan zaaien, maar wees realistisch.
Wat kun je in maart binnen zaaien?
- Tomaten;
- Tuinboon;
- Basilicum;
- Diverse koolsoorten (bijvoorbeeld rode kool, broccoli, spruitkool en spitskool);
- Knolselderij;
- Paprika;
- Aubergine;
- Andijvie;
- Komkommer;
- Prei.
3. Buiten zaaien
In maart kun je beginnen met buiten te zaaien. Let goed op het weer. Zaden ontkiemen doorgaans bij een temperatuur van 10 graden Celsius. Bij een lagere temperatuur zullen ze er langer over doen of zelfs helemaal niet ontkiemen.
Kijk naar het onkruid. Begint het onkruid te groeien? Dan kun je gaan starten met zaaien! Let tevens op of de rassen die je hebt geschikt zijn voor een vroege zaai.
Je kunt de grond opwarmen door er een zwart zeildoek overheen te leggen gedurende enkele dagen. Let op dat dit zeildoek niet afbreekt in de natuur. Gebruik bijvoorbeeld landbouwplastic.
Wat kun je in maart buiten zaaien?
- Wortels;
- Doperwten;
- Peulen;
- Snijbiet;
- Prei.
4. Groeiframes maken
Er zijn diverse groentes die graag ondersteuning hebben van een groeiframe. Denk bijvoorbeeld aan stoksnijbonen, peulen of erwten. Bouw deze frames tijdig. Zo hebben je groentes direct de juiste ondersteuning.
Er zijn vele manieren om klimmende groentes te ondersteunen. Enkele voorbeelden:
- Een tipi of rij van bamboestokken;
- Een frame van bamboestokken en touw;
- Gegalvaniseerd betonijzer als klimrek.
In onze moestuin gebruiken wij elk jaar onder andere enkele stukken gegalvaniseerd betonijzer. Deze zijn afgemeten op de breedte van de moestuinbak. Hierdoor kunnen we ze gemakkelijk overal plaatsen. Weinig werk, goed resultaat! Onderstaande foto toont twee betonijzer rasters en een tipi van bamboestokken in de zomer.
5. Laatste wintergroentes oogsten
In maart kun je nog enkele wintergroentes oogsten. Hier lees je meer over de wintermoestuin. Ruim de restanten van de wintergroentes op.
Creëer ruimte voor nieuwe groentes en bevrucht de grond. Elk jaar een goede laag compost geeft de nodige voedingsstoffen af voor de plantjes. Hier lees je meer over compost.
6. Start met onkruid plukken
Onkruid plukken zal misschien niet je grootste hobby zijn, maar begin er tijdig mee. Het zal je werk besparen naarmate het seizoen vordert.
Als je vroeg begint is het beter onder controle te houden. Schoffel de eerste onkruidjes weg of pluk ze er met de hand uit. Het is nu nog niet veel werk. Als je het goed bijhoudt zal het ook niet veel werk gaan worden. Als je het onkruid laat doorschieten zal het zich uiteindelijk zelf gaan uitzaaien. Zo wordt je ‘probleem’ telkens groter.
Onze stelregel is: elke twee weken onkruid plukken.
Leave a Reply