Zelf bramenjam maken, nu is het seizoen! Ga aan de slag met dit traditionele recept om zelf bramenjam te maken. Heerlijk op de boterham, op een pannenkoek of bij een croissantje.
De struiken hangen momenteel weelderig vol. De grote bramen met hun diepe kleur zijn heerlijk van smaak. Je kunt ze direct van de struik snoepen. Of maak er zelf bramenjam van!
Afgelopen weekend zijn wij er met het gezin op uit getrokken. Hier in de buurt is een klein bos dat vol zit met bramenstruiken! Terwijl de kinderen rechtstreeks van de struiken snoepte, hebben wij een schaal gevuld. We plukken van diverse struiken die uit elkaar liggen. Bij elke struik laten we een ruime hoeveelheid bramen hangen. Zo hebben de dieren in het bos nog genoeg te snoepen.
Eenmaal thuis dook ik de keuken in. Snel de bramen verwerken voordat ze allemaal uit het vuistje opgesnoept worden! Zelf hou ik van een traditionele jam. Dat betekend 1:1 verdeling tussen fruit en suiker. In dit recept zit dus evenveel suiker als dat er bramen in zitten. Wellicht niet super gezond, maar wel heerlijk!
Mag je bramen plukken in het wild?
Officieel mag je in Nederland niet wildplukken. Hieronder vallen dus ook bramen. Echter wordt er niet vaak voor beboet. Pluk echter altijd met respect voor de natuur! Pluk niet meer als dat je nodig hebt. Zorg daarnaast dat er altijd genoeg achterblijft voor de vogels. Wij zijn niet de enige die bramen lekker vinden!
Kan ik wilde bramen eten?
Jazeker! Pluk echter alleen de rijpe vruchten. Deze herken je aan hun diepe zwarte kleur. Daarbij zitten ze erg los aan de struik. Vaak vallen ze er al vanaf bij lichte aanraking.
Tips voor het plukken van bramen
- Pluk enkel de bramen die boven de 1 meter hoogte groeien. Lager kunnen ze bevuild zijn met urine en overige uitscheiding van dieren;
- Draag lange kleding. Doorns zijn erg vervelend als ze over je blote huid krassen;
- Zorg dat je dichte schoenen aan hebt;
- Hou er rekening mee dat je handen vies worden.
Hoe maak je bramenjam?
Benodigdheden
- Schaal;
- Staafmixer;
- Kookpan;
- Vergiet;
- Lege glazen potten (ik heb van 1kg bramen 4 potten jam).
Ingrediënten
- 1kg bramen;
- 1kg geleisuiker.
Instructies
Stap 1. Was de bramen
Was de bramen in een vergiet onder stromend water. Laat de bramen vervolgens in het vergiet uitlekken.
Stap 2. Potten schoonmaken
Terwijl de bramen uitlekken kun je de potten schoonmaken. Was de potten in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd van de potjes.
Doe de potjes met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten.
Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de potjes ondersteboven op een handdoek. Laat ze uitlekken.
Stap 3. Koken
Doe de bramen in een grote kookpan. Pureer ze met een staafmixer.
Weeg hoeveel gewicht aan bramen het is. Voeg een gelijke hoeveelheid geleisuiker toe aan de kookpan.
Breng onder voortdurend roeren de massa aan de kook.
Eenmaal aan de kook, laat de massa gedurende 4 minuten doorkoken.
Stap 4. Pureren & potten vullen
Zodra de 4 minuten voorbij zijn kun je de massa pureren met een staafmixer. Hierna kun je de potjes vullen met hete jam. Zorg dat je voorzichtig werkt! Hete jam op je handen is niet prettig.
Vul elk potje zo vol mogelijk af. Schroef de deksel op.
Stap 5. Omkeren!
Zet de potjes gedurende 5 minuten op zijn kop. Door de warmte van de jam wordt de lucht uit de potjes gedrukt. Hierdoor is de jam langer houdbaar.
Stap 6. Verder afkoelen.
Na 5 minuten kun je de potjes rechtop zetten. Laat ze verder afkoelen.
Tips voor het zelf maken van bramenjam
- Geen pitjes in je bramenjam? Dan kun je hem na het pureren zeven;
- Wil je minder suiker? Gebruik dan geleisuiker speciaal. Deze bevat meer pectine en citroenzuur. Hierdoor heb je minder suiker nodig. Hou 500gr geleisuiker speciaal aan voor 1kg fruit.
Hoe kun je zelfgemaakte jam het beste bewaren?
Bewaar de jam in een donkere en koele ruimte. Een kelder is hiervoor ideaal. Echter voldoet een donker keukenkastje ook.
Zelfgemaakte jam is 6-12 maanden houdbaar. Als je de jam openmaakt, bewaar hem dan in de koelkast.
Meer broodbeleg zelf maken?
- Probeer eens dit recept voor courgettejam! Verassend verfrissend van smaak;
- Maak kruidenboter met kruiden uit eigen tuin;
- Of maak deze heerlijke eiersalade.
Bramenjam recept
Bramenjam
Ingredients
- 1 kg bramen;
- 1 kg geleisuiker
Instructions
Stap 1. Was de bramen
Was de bramen in een vergiet onder stromend water. Laat de bramen vervolgens in het vergiet uitlekken.
Stap 2. Potten schoonmaken
Terwijl de bramen uitlekken kun je de potten schoonmaken. Was de potten in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd van de potjes.
Doe de potjes met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten.
Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de potjes ondersteboven op een handdoek. Laat ze uitlekken.
Stap 3. Koken
Doe de bramen in een grote kookpan. Weeg hoeveel gewicht aan bramen het is. Voeg een gelijke hoeveelheid geleisuiker toe aan de kookpan.
Breng onder voortdurend roeren de massa aan de kook.
Eenmaal aan de kook, laat de massa gedurende 4 minuten doorkoken.
Stap 4. Potten vullen
Zodra de 4 minuten voorbij zijn kun je de potjes vullen met hete jam. Zorg dat je voorzichtig werkt! Hete jam op je handen is niet prettig.
Vul elk potje zo vol mogelijk af. Schroef de deksel op.
Stap 5. Omkeren!
Zet de potjes gedurende 5 minuten op zijn kop. Door de warmte van de jam wordt de lucht uit de potjes gedrukt. Hierdoor is de jam langer houdbaar.
Stap 6. Verder afkoelen.
Na 5 minuten kun je de potjes rechtop zetten. Laat ze verder afkoelen.
Leave a Reply