Courgettejam is onbekend. Geheel onterecht! Met dit recept maak je een heerlijke courgettejam. Verfrissend door toevoeging van sinaasappelsap, citroenrasp en citroensap.
Elk jaar zit ik weer met gigantische courgettes. De plant produceert sneller als dat wij kunnen eten. Zodra de courgettes in het seizoen zijn, staan ze hier vaak op de tafel. We verwerken ze in pastasauzen, courgettesoep, gevulde courgette en in roerbak gerechten.
Dit jaar wilde ik graag iets nieuws uitproberen. Courgettejam. Ik was wat terughoudend. Ben namelijk een echte zoetekauw! Een hartige jam op de boterham zag ik niet zitten.
Maar goed, we hadden ruim genoeg courgettes. Wie niet waagt, wie niet wint!
Wat een verassing was deze jam! Heerlijk zoet en verfrissend. Door de toevoeging van slechts 1 sinasappel en 2 citroenen smaak je amper nog de courgette! De courgette geeft daarentegen wel een stevige structuur aan de jam.
Zonder iets te verklappen heb ik meerdere mensen laten proeven. Niemand haalde er de courgette uit! Hij smaakt meer naar sinaasappel.
Tips voor het maken van courgettejam
- Wil je minder suiker? Gebruik dan geleisuiker speciaal. Deze bevat meer pectine en citroenzuur. Hierdoor heb je minder suiker nodig. Hou 500gr geleisuiker speciaal aan voor 1kg fruit;
- Rasp de courgette grof voor meer structuur;
- Of rasp hem juist fijn voor een fijnere structuur.
Hoe maak je courgettejam?
Benodigdheden
- Blokrasp;
- Mes;
- Snijplank;
- Eetlepel;
- Soeplepel;
- Kookpan;
- Lege glazen potten (ik heb van 900gr courgette 4 potten jam).
Ingrediënten
- 900gr. courgette;
- 1 sinasappel;
- 2 citroenen;
- 1kg geleisuiker.
Instructies
Stap 1. Courgette raspen
Snij de courgette door het midden. Verwijder met een lepel de zaadlijsten.
Schil de courgette. Weeg 900 gram af.
Rasp de courgette. Dit klusje vergt wat tijd.
Stap 2. Sinaasappel en citroen toevoegen
Rasp de citroenen. Voeg dit toe aan de courgetterasp.
Halveer de citroenen en sinaasappel. Pers ze uit boven de courgetterasp.
Let op dat er geen pitjes bij komen.
Stap 3. Koken
Breng het geheel aan de kook. Roer regelmatig om.
Laat gedurende 10 minuten doorkoken.
Stap 4. Potten schoonmaken
Terwijl de courgetterasp kookt heb je tijd om de potten te steriliseren.
Was de potten in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd van de potjes.
Doe de potjes met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten.
Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de potjes ondersteboven op een handdoek. Laat ze uitlekken..
Stap 5. Geleisuiker toevoegen
Na 10 minuten koken voeg je 1 kilo geleisuiker toe aan de pan. Roer goed door.
Stap 6. Koken
Laat het geheel 4 minuten doorkoken.
Stap 7. Potten vullen
Zodra de 4 minuten voorbij zijn kun je de potjes vullen met hete jam. Zorg dat je voorzichtig werkt! Hete jam op je handen is niet prettig.
Vul elk potje zo vol mogelijk af. Schroef de deksel er op.
Stap 8. Omkeren!
Zet de potjes gedurende 5 minuten op zijn kop. Door de warmte van de jam wordt de lucht uit de potjes gedrukt. Hierdoor is de jam langer houdbaar.
Stap 9. Verder afkoelen.
Na 5 minuten kun je de potjes rechtop zetten. Laat ze verder afkoelen.
Waar kun je courgettejam voor gebruiken?
- Heerlijk op de boterham;
- Of bij een croissantje;
- Maar ook als vulling voor muffins;
- Of over de pannenkoek;
- Door de yoghurt;
- Varieer er op los!
Hoe kun je zelfgemaakte jam het beste bewaren?
Bewaar de jam in een donkere en koele ruimte. Een kelder is hiervoor ideaal. Echter voldoet een donker keukenkastje ook.
Zelfgemaakte jam is 6-12 maanden houdbaar. Als je de jam openmaakt, bewaar hem dan in de koelkast.
Nog meer lekkere ideeën voor broodbeleg
- Zin in nog meer jam? Maak dan deze bramenjam;
- Maak eens een eiersalade;
- Of maak kruidenboter met kruiden uit eigen tuin.
Courgettejam recept
Courgettejam
Ingredients
- 900gr. courgette;
- 1 sinasappel;
- 2 citroenen;
- 1kg geleisuiker.
Instructions
Stap 1. Courgette raspen
Snij de courgette door het midden. Verwijder met een lepel de zaadlijsten.
Schil de courgette. Weeg 900 gram af.
Rasp de courgette. Dit klusje vergt wat tijd.
Stap 2. Sinaasappel en citroen toevoegen
Rasp de citroenen. Voeg dit toe aan de courgetterasp.
Halveer de citroenen en sinaasappel. Pers ze uit boven de courgetterasp.
Let op dat er geen pitjes bij komen.
Stap 3. Koken
Breng het geheel aan de kook. Roer regelmatig om.
Laat gedurende 10 minuten doorkoken.
Stap 4. Potten schoonmaken
Terwijl de courgetterasp kookt heb je tijd om de potten te steriliseren.
Was de potten in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd van de potjes.
Doe de potjes met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten.
Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de potjes ondersteboven op een handdoek. Laat ze uitlekken..
Stap 5. Geleisuiker toevoegen
Na 10 minuten koken voeg je 1 kilo geleisuiker toe aan de pan. Roer goed door.
Stap 6. Koken
Laat het geheel 4 minuten doorkoken.
Stap 7. Potten vullen
Zodra de 4 minuten voorbij zijn kun je de potjes vullen met hete jam. Zorg dat je voorzichtig werkt! Hete jam op je handen is niet prettig.
Vul elk potje zo vol mogelijk af. Schroef de deksel op.
Stap 8. Omkeren!
Zet de potjes gedurende 5 minuten op zijn kop. Door de warmte van de jam wordt de lucht uit de potjes gedrukt. Hierdoor is de jam langer houdbaar.
Stap 9. Verder afkoelen.
Na 5 minuten kun je de potjes rechtop zetten. Laat ze verder afkoelen.
Gemma Lobregt says
Echt heel verrassend van smaak!!