Een heerlijk vers brood uit eigen oven. Daar kan geen brood uit de winkel tegenop! Tover zelf de meest heerlijke broden uit de oven! Zelf brood bakken in de oven doe je met dit recept!
Op ‘t Brabants Boerderijtje zijn wij gek op het bakken van brood! Bijna dagelijks toveren we wel een vers brood uit de oven. Als het niet een vers brood is, dan maken we wel zondagse broodjes of English Muffins. Elke dag kneden we weer een deeg.
Een vers, zelfgebakken, brood is niet te vergelijken met de broden uit de supermarkt. Persoonlijk hou ik van een hardere korst en zachte binnenkant. Zoals de Franse baguettes. Heerlijk! Vooral als het nog lichtelijk warm is en de boter er in smelt.
Als je eenmaal de smaak te pakken hebt met brood bakken, dan wil je nooit meer brood uit de supermarkt!
Welk meel om zelf brood te bakken?
Ik gebruik altijd patentbloem.
Er is een ruimte keuze aan diverse soorten meel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mix van diverse soorten.
Ik hou persoonlijk van een wit brood, gemaakt met patentbloem.
Brood laten rijzen
Tijdens het rijzen gaat het brood uitzetten. Het gisten zorgt ervoor dat het deeg zich verdubbelt.
Deeg rijst sneller in een warme ruimte. Echter, te snel rijzen is niet goed. Zorg ervoor dat het deeg op een aangenaam warme plek staat. Kamertemperatuur is het beste. Plaats het vooral niet te dicht bij een warmtebron.
Zorg ervoor dat het brood afgedekt is tijdens het rijzen. Dit voorkomt het uitdrogen van het deeg. Het beste pak je de gehele kom in met een plastic zak. Echter werkt een (vochtige) theedoek ook voldoende. Zorg ervoor dat de theedoek of plastic zak niet het deeg aanraakt. Hou hierbij rekening met het uitzetten van het deeg.
Beluchten van deeg
Na het rijzen belucht je het deeg. Je drukt het deeg in met je vingers en vouwt het weer dubbel. Hierdoor komt er meer lucht in het deeg. Dit creëert een luchtiger brood.
Je kunt dit tot vier keer doen voor een heerlijk luchtig brood. Dit kost alleen wel wat meer tijd. Tussen elke beluchting zit een rijs van 45-90 minuten. Tijdens het rijzen dient het deeg zich te verdubbelen. De exacte tijd is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Wij beluchten het deeg doorgaans 1 à 2 keer.
Zelf brood bakken in de oven
Benodigdheden
- Twee schone kommen;
- Vork;
- Bakpapier.
Ingrediënten
- 500 gram meel;
- 10 gram zout;
- 5 gram gedroogde gist;
- 300 milliliter lauwwarm water.
Meer informatie over het basisrecept brooddeeg vind je hier.
Instructies
Stap 1.
Voeg alle ingrediënten toe in een schone kom. Meng deze door elkaar met een vork. Roer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Stap 2.
Bestuif het werkblad met bloem. Stort het samenhangende deeg erop. Kneed dit gedurende 7-12 minuten tot een stevig elastisch deeg. Hier lees je meer over het kneden van een deeg.
Stap 3.
Vorm het deeg in een bol. Doe in een schone kom. Dek af met een plastic zak of vochtige theedoek. Laat gedurende 45-90 minuten rijzen.
Stap 4.
Stort het deeg op een bestoven werkblad. Spreid het uit. Duw je vingers erin om inkepingen te maken. Vervolgens vorm je het deeg weer tot een bol. Dit heet het beluchten van deeg.
Laat wederom 45-90 minuten rijzen.
Stap 5.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Laat de bakplaat in de oven.
Stort de bol deeg op een vel bakpapier. Gebruik een scherp mes om één snee net uit het midden te zetten. Dit is de plek waarop het brood kan gaan uitzetten.
Stap 6.
Is de oven warm? Leg het bakpapier met brood op de bakplaat.
Bak gedurende 10 minuten op 250 graden Celsius. Draai vervolgens de temperatuur naar 200 graden Celsius. Bak nog eens 40 minuten.
Stap 7.
Laat je brood goed afkoelen alvorens het aan te snijden. Gebruik bij voorkeur een broodrooster. Dit zorgt ervoor dat het brood van onder ook goed kan koelen.
Tips om zelf brood te bakken
- Heb je een broodbakmachine? Gebruik deze dan om het deeg te kneden! Broodbakmachines hebben doorgaans een ‘kneed-functie’. Een dergelijk programma duurt meestal 10 tot 20 minuten. Sommige machines doen zowel het kneden als de eerste rijs. Doorgaans is een dergelijk programma rond de 1 uur en 20 minuten;
- Wil je een knapperige korst? Besprenkel dan lichtjes je brood alvorens hem in de oven te schuiven;
- Plaats een schaaltje met water in de oven tijdens het voorverwarmen. Dit creëert stoom, wat de smaak van het brood ten goede komt;
- Gebruik een braadpan om je brood in af te bakken. Plaats de braadpan in de oven tijdens het opwarmen. Vervolgens laat je het bakpapier met brooddeeg erin zakken. Bak gedurende 20 minuten met de deksel erop. Vervolgens nog eens 30 minuten zonder deksel. Bak continue op 200 graden Celsius.
Wat kun je allemaal met brooddeeg?
Het bovenstaande deeg is op veel meer manieren te verwerken als in een brood! Maak er bijvoorbeeld eens een borrelbrood mee. Of maak heerlijke zondagse broodjes of soepstengels.
Hier lees je meer informatie over het basisrecept brooddeeg.
Tijdschema om zelf brood te bakken
8.00-8.15 | Deeg kneden |
8.15-9.30 | Eerste rijs |
9.30-9.40 | Beluchten van het deeg |
9.40-10.55 | Tweede rijs |
10.55-11.10 | Oven voorverwarmen, brood insnijden |
11.10-12.00 | Brood afbakken |
Zelf brood bakken in de oven – recept
Brood
Ingredients
- 500 gram meel;
- 10 gram zout;
- 5 gram gedroogde gist;
- 300 milliliter lauwwarm water.
Instructions
Stap 1.
Voeg alle ingrediënten toe in een schone kom. Meng deze door elkaar met een vork. Roer tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Stap 2.
Bestuif het werkblad met bloem. Stort het samenhangende deeg erop. Kneed dit gedurende 7-12 minuten tot een stevig elastisch deeg. Hier lees je meer over het kneden van een deeg.
Stap 3.
Vorm het deeg in een bol. Doe in een schone kom. Dek af met een plastic zak of vochtige theedoek. Laat gedurende 45-90 minuten rijzen.
Stap 4.
Stort het deeg op een bestoven werkblad. Spreid het uit. Duw je vingers erin om inkepingen te maken. Vervolgens vorm je het deeg weer tot een bol. Dit heet het beluchten van deeg.
Laat wederom 45-90 minuten rijzen.
Stap 5.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Laat de bakplaat in de oven.
Stort de bol deeg op een vel bakpapier. Gebruik een scherp mes om één snee net uit het midden te zetten. Dit is de plek waarop het brood kan gaan uitzetten.
Stap 6.
Is de oven warm? Leg het bakpapier met brood op de bakplaat.
Bak gedurende 10 minuten op 250 graden Celsius. Draai vervolgens de temperatuur naar 200 graden Celsius. Bak nog eens 40 minuten.
Stap 7.
Laat je brood goed afkoelen alvorens het aan te snijden. Gebruik bij voorkeur een broodrooster. Dit zorgt ervoor dat het brood van onder ook goed kan koelen.
Leave a Reply