Varkens zelf slachten als particulier. Hoe gaat dat in zijn werk? Ik deel graag de kennis die wij hebben opgedaan de afgelopen jaren.
Wij houden zelf al enkele jaren scharrelvarkens voor het vlees. De varkens komen op de boerderij als biggen. Gedurende enkele maanden zorgen wij voor deze biggen. Ze lopen buiten, met de neus in de modder.
We voeren ze met allerlei groentes en fruit uit de moestuin. Aangevuld met al het groenafval dat we extern kunnen vinden. Valappels, maïskolven, voederbieten, etc. Daarnaast krijgen ze elke dag een basisbrok gevoerd.
Zodra ze op gewicht komen bellen wij de slager. We plannen een afspraak in en brengen zelf de varkens weg.
Hoe werkt het zelf slachten van varkens?
Het is niet toegestaan om zelf thuis te slachten. Met zelf slachten wordt in dit blog bedoeld dat je het zelf organiseert.
Er zijn diverse slachthuizen en zelf slachtende slagers gecertificeerd voor het slachten van varkens. Inventariseer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.
Bij het slachthuis kun je op een vastgestelde tijd je varkens afleveren. Dit is vaak de dag voor het slachten of op de ochtend van het slachten.
Hierna gaat de slager aan het werk. Er zijn vervolgens drie opties:
- Zelf uitsnijden;
- Je organiseert een derde partij die het varken uitsnijdt;
- De slager snijdt uit.
Wij laten altijd de slager uitsnijden. Hij is hierheen gespecialiseerd. Daarnaast heeft hij alle benodigde apparatuur.
Een derde partij kan bijvoorbeeld een slager zijn die niet zelf slacht. Hij heeft wel de expertise en apparatuur om een varken uit te snijden. Echter niet om te slachten.
Stem goed af wat je qua vlees wil hebben. Welke stukken wil je uitgesneden hebben? Wil je dat de slager gehakt draait? Dient de slager nog iets te kruiden? De mogelijkheden verschillen per slager. Er zijn slagers met een standaard uitsnijlijst. Andere slagers vragen de klanten dit zelf aan te leveren. Verderop in dit blog lees je meer over het uitsnijden.
Na enkele dagen kun je het vlees ophalen. In onze ervaring neemt dit ongeveer 3 tot 6 dagen in beslag.
Sommige slagers bieden de mogelijkheid tot inpakken tegen meerprijs. Andere geven het vlees in kratten en/of zakken mee naar huis. Dan kun je het thuis ompakken in kleinere porties.
Hoe oud is een varken als hij geslacht wordt?
Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals ras en voer.
Sommige rassen groeien sneller als andere. Varkens die veel brok bijgevoerd krijgen zullen ook eerder op gewenst gewicht zijn. Krijgen ze voornamelijk of enkel groenvoer, dan duurt het langer.
Wij slachten onze varkens tussen de 7 en 10 maanden. Na deze periode zullen ze, in onze ervaring, meer vet aanzetten. Dit is echter ook afhankelijk van het voerbeleid.
Hoeveel kilo vlees van een scharrelvarken?
Ook dit is sterk afhankelijk van meerdere factoren. Zoals bijvoorbeeld leeftijd, ras en voerbeleid.
Onze ervaring is dat varkens tussen de 70 en 120 kilo vlees opleveren.
Wat voor soort vlees krijg je van een varken?
Er zijne vele manieren om een varken uit te snijden. Stem van te voren goed af wat je wil en wat kan. Hou er rekening mee dat als je voor het één kiest, het ander niet altijd meer mogelijk is.
Hierbij enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Dit verschilt echter per slager.
- Varkensworst;
- Varkensgehakt;
- Half-om-half gehakt;
- Varkenspoulet;
- Spareribs;
- Varkenshaas;
- Varkenslap;
- Hamlappen;
- Fricandeau blokken of lapjes;
- Schnitzel;
- Halskarbonade;
- Karbonade blokken, blokjes of lapjes;
- Speklappen;
- Grotere stukken buikspek t.b.v. zuurkoolspek of bacon;
- Platte ribben;
- Soepvlees.
Daarnaast heb je de mogelijkheid niet gangbare stukken te laten uitsnijden. Denk hierbij aan de kop, reuzel, de wangen, het hart, lever, nieren en oren.
Vlees zelf inpakken
Pak je het vlees zelf in? Zorg dan dat je voldoende zakjes en labels hebt.
Je kunt gebruik maken van diepvrieszakken in diverse maten. Voor de meeste stukken vlees zijn 1 liter zakken afdoende. Voor soepvlees of grotere stukken vlees zijn 3 liter zakken ideaal.
Wij maken gebruik van een vacumeerapparaat en vacuumzakken. Dit werkt uitstekend voor het inpakken van vlees. Wij gebruiken doorgaans de 15X30 vacuumzakken. Hiervan passen er twee tegelijkertijd in het vacuumeerapparaat.
Daarnaast gebruiken wij diepvriesstickers. Deze kun je in een online programma vorm geven. Bijvoorbeeld het toevoegen van een invriesdatum en typ vlees.
Wat kost het slachten van een varken?
De kosten voor het slachten kunnen erg uiteen lopen. Het is afhankelijk van het gewicht van het varken en de verwerking van het vlees. Laat je de slager alleen slachten? Dan ben je goedkoper uit als wanneer hij ook uitsnijdt en eventueel inpakt.
Wij betalen doorgaans tussen de €140,- en €160,- voor het slachten en uitsnijden van 1 varken. Hierbij zitten geen kosten voor het inpakken. Als je gaat rond kijken zijn er goedkopere partijen te vinden. Echter betreft het hier een echte vakslager. Wij zijn erg tevreden over de kwaliteit en communicatie.
De prijsopbouw van onze slager is als volgt in 2022:
- Slachten, keurloon en verzekering €115,-
- Rendac (afvoer restafval) €6,50
- Darmen en kruiden (t.b.v. worst) €15,-
- Onkosten reinigen en ontsmetten €3,50
- Eventueel gebruik van rundergehakt (bij half-om-half gehakt) wordt in rekening gebracht;
- Bij zware varkens kan er een meerprijs gerekend worden gebaseerd op het gewicht.
Waar kan ik een varken laten slachten?
Er zijn diverse slachthuizen en zelf slachtende slagers gecertificeerd voor het slachten van varkens. Inventariseer lokaal naar de mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij lokale slagers, hobbyhouders of fokkers van varkens.
Wet- en regelgeving omtrent slachten van hobbyvarkens
Alle varkens in Nederland dienen voorzien te zijn van een oormerk. Dit oormerk is gekoppeld aan een UBN registratie. Er zijn in Nederland twee databanken aangewezen door het RVO voor de meldingen omtrent varkenshouderij.
Je dient bij één van beide databanken aangesloten te zijn als varkenshouder.
Als je varkens laat slachten dien je een “afvoer” melding te doen. Je voert de varkens af van jouw UBN naar het UBN van het slachthuis. Hiervoor heb je het UBN van het slachthuis nodig. Dit doet je op de datum van het transport.
Tevens dien je een vervoersdocument op te stellen. Deze dien je bij te hebben tijdens het transport van levende varkens. Dit document kun je opstellen bij de databank waarbij je geregistreerd bent.
Als je varkens laat slachten dienen ze tevens een slachtnummer te krijgen. Bestel slachtnummers tijdig. Bestellen kan hier. Voor het zetten van slachtnummers is een specifieke tang nodig. De slachtnummers dienen gezet te worden alvorens de varkens geslacht worden.
Wat moet je niet vergeten als je een varken laat slachten?
Kort samengevat dien je onderstaande zaken in acht te nemen:
- Slachtnummers (en –tang);
- Transportdocument bij transport naar slachthuis;
- Uitsnijlijst bespreken met slager;
- Afvoermelding bij databank;
- Bij zelf inpakken: genoeg materiaal om in te pakken;
- Koel- en vriesruimte voor opslag vlees.
Leave a Reply