In deze post leer je ons succesrecept voor het zelf maken van reuzel. Reuzel is een veelzijdig product in de keuken en kost slechts weinig werk om te maken. Je kunt het zowel uitbakken in de pan als ook in de slowcooker.
Ik was niet bekend met reuzel totdat wij onze eigen varkens gingen houden. Toen wij ons eerste eigen varken hadden laten slachten kregen wij van de slager ook de reuzel mee naar huis. De reuzel is het vet wat bij een varken om de nieren heen zit, bedoeld om deze organen te beschermen.
In het kader van “van kop tot staart” was ik uitermate nieuwsgierig om te kijken wat ik er mee kon. Eenmaal thuis belande het in de diepvries. Ik ging rondvragen om te kijken wat ik er mee kon. De slager had iets gezegd over uitbakken, maar hoe doe je dat? Ervaringsdeskundige (lees: opa’s en oma’s) en Google hielpen mij uit de brand.
Sinds die eerste keer ben ik niet meer gestopt met het maken van reuzel. Het duurde even voordat ik een succesformule had ontdekt die voor ons werkte. Ondertussen heb ik een manier gevonden die slechts weinig voorbereiding kost en haast niet kan mislukken.
Zonnebloemolie vervanger
Reuzel kun je gebruiken als een vervanger van zonnebloemolie. Zo kun je er vlees in braden of pannenkoeken in bakken. Tevens kan het gebruikt worden in muffins, cupcakes en ander gebak. Naast vervanger van boter kun je het ook gebruiken voor het invetten van schalen.
Recepten waar ik reuzel bij gebruik zijn:
- Voor het invetten van de ovenschaal van pompoenhachee, wortelcake, gezonde wentelteefjes en appeltaart;
- Bij het maken van deze aardappelgratin en dit winters stoofpotje.
Tips voor het zelf maken van reuzel
- Zorg dat je reuzel bevroren is. Dat maakt het snijden heel wat gemakkelijker;
- Maak reuzel in de slowcooker. Dan hoef je niet lange tijd de afzuigkap aan te hebben en zolang je de deksel erop houdt, blijft de geur in de slowcooker;
- Neem echt de moeite om kleine blokjes te snijden. Grotere stukken zullen niet zo mooi uitbakken. Dus, minder reuzel, meer kaantjes;
- Geen zin om met de hand te snijden? Gebruik dan een gehaktmolen! Door het fijnsnijden met een gehaktmolen kun je tevens meer vet winnen uit de reuzel;
- De kaantjes, die over blijven na het uitbakken, kun je ook eten. Lekker door een salade of gewoon als snack.
Hoe lang kun je reuzel bewaren?
Je kunt de reuzel gerust enkele maanden bewaren in een glazen pot op kamertemperatuur.
Zorg dat de potten waarin je de reuzel wil bewaren goed schoon zijn. Maak ze vrij van vuil met heet water en afwasmiddel. Vervolgens spoel je ze goed schoon, verwijder alle zeep.
Doe de potten met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten. Haal er vervolgens uit. Laat ondersteboven op een theedoek drogen aan de lucht.
Zorg dat de glazen pot niet direct op een stenen werkblad staat als je er de warme reuzel ingiet. Door het plotse temperatuurverschil kan hij barsten. Het is verstandig om er altijd, ongeacht ondergrond, een vochtige doek onder te leggen.
Succesrecept voor het zelf maken van reuzel
Wat heb je nodig:
- Reuzel (vraag er naar bij de slager);
- Pan of slowcooker;
- Enkele schone glazen potten.
Zelf reuzel maken in de slowcooker
- Snij de reuzel in blokjes van maximaal 2x2cm. Dit werkt het beste als de reuzel nog bevroren is, dan glijdt het mes er gemakkelijker doorheen.
- Voeg alle blokjes toe in de slowcooker. Stel hem in op de lage stand voor 8 uur.
- Wachten. In de tussentijd kun je glazen potten schoonmaken waar je de reuzel in wil gaan bewaren.
- Na 8 uur is je reuzel vloeibaar geworden en zijn er kaantjes gevormd. Kaantjes zijn stukjes bindweefsel die in het proces zijn gefrituurd.
- Giet de warme reuzel in een glazen pot. Ik gebruik hierbij een vergiet om eventuele kaantjes tegen te houden. Je kan ook eerst de kaantjes eruit scheppen met een schuimspaan en op een bord leggen om af te koelen.
- Laat de reuzel vervolgens goed afkoelen met de deksel open. Dit proces kan enkele uren duren. Langzaamaan zie je dat de vloeibare reuzel begint te stollen.
- Schroef de deksel erop en zet uit direct zonlicht op kamertemperatuur weg.
- Et voila! Je eigen reuzel!
- De kaantjes die in het proces zijn ontstaan kun je als snack opeten of bijvoorbeeld in een salade mengen.
Zelf reuzel maken in de braadpan
- Snij de reuzel in blokjes van maximaal 2x2cm. Dit werkt het beste als de reuzel nog bevroren is, dan glijdt het mes er gemakkelijker doorheen.
- Voeg alle blokjes toe in de braadpan. Zet de kookplaat op de laagste stand mogelijk en doe de deksel erop. Afhankelijk van je warmtebron duurt dit 6-10 uur.
- Wachten. In de tussentijd kun je 2 glazen potten schoonmaken waar je de reuzel in wil gaan bewaren.
- Check regelmatig om te zien of je reuzel vloeibaar is geworden en er kaantjes zijn gevormd. Kaantjes zijn stukjes bindweefsel die in het proces zijn gefrituurd.
- Giet de warme reuzel in een glazen pot. Ik gebruik hierbij een vergiet om eventuele kaantjes tegen te houden. Je kan ook eerst de kaantjes eruit scheppen met een schuimspaan en op een bord leggen om af te koelen.
- Laat de reuzel vervolgens goed afkoelen met de deksel open. Dit proces kan enkele uren duren. Langzaamaan zie je dat de vloebare reuzel begint te stollen.
- Schroef de deksel erop en zet uit direct zonlicht op kamertemepratuur weg.
- Et voila! Je eigen reuzel!
- De kaantjes die in het proces zijn ontstaan kun je als snack opeten of bijvoorbeeld in een salade mengen.
Hoe kun je reuzel gebruiken?
Bij het bakken en braden is reuzel veelzijdig inzetbaar. Je kunt het in plaats van olie of bakboter gebruiken bij het braden van vlees of bijvoorbeeld het bakken van pannenkoeken. Tevens kun je het gebruiken als vervanger van boter bij het maken van cakes. Naast vervanger van boter kun je het ook gebruiken voor het invetten van schalen. Bijvoorbeeld bij deze gezonde wentelteefjes of een boeren appeltaart.
Meer weten over het verwerken van varkensvlees?
Op onze website vind je diverse informatieve artikelen over het houden van varkens, het houden van vleesvarkens en het slachten van scharrelvarkens.
Tevens delen we er meerdere recepten. Zo vind je er recepten voor droge worst, zuurkoolspek en Engelse bacon. Een complete verzameling van alle recepten met varkensvlees vind je hier.
Succesrecept voor het zelf maken van reuzel
Reuzel
Ingredients
- Reuzel
Instructions
- Snij de reuzel in blokjes van maximaal 2x2cm.
- Voeg alle blokjes toe in de slowcooker.
- Zet de slowcooker op de lage stand voor 8 uur.
- Maak 2 glazen potten schoon
- Als de reuzel klaar is kun je hem in de potten geieten.
- Laat goed afkoelen met de deksel open.
- Als de reuzel koel en gestold is kun je deksel erop schroeven.
Notes
- Snij de reuzel als hij nog bevroren is
- Zet weg op kamertemperatuur uit direct zonlicht
- De kaantjes die in het proces zijn ontstaan kun je als snack opeten of door een salade mengen
Petra Baltissen says
Er leuk om te lezen ik ken het van vroeger bij mijn oma. Zij liet de kaantjes er in en werd het gebruikt als brood beleg.
admin says
Leuk! Ik heb inderdaad ook ooit eens een recept voorbij zien komen waar het gemengd werd met stroop, ook voor broodbeleg. Misschien toch eens proberen hier!
Sylvia says
De kaantjes herinneren me aan mijn jeugd. We aten ze als snack nadat we thuis een varken hadden geslacht. Wat mijn moeder met de reuzel deed weet ik niet meer maar ik verwacht dat ze die heeft gebruikt om mee te bakken. Leuk om dit te lezen.
Raquel says
hoi Lieke,
ik heb jouw site ontdekt via Google, omdat wij aan het onderzoeken waren wat wij konden bereiden van onze eigen varkens. Vandaag is er een ham het zout in gegaan, hangen er 2 worstjes als probeersel en morgen wil ik reuzel maken. Ik heb wel eens gelezen dat iemand tijdens het renderen er kruiden doorheen doet en je dit als kruidenboter kunt gebruiken. Hebben jullie dat ook al eens geprobeerd?
Groetjes Raquel
admin says
Hi Raquel,
Goed bezig zeg! Ben heel benieuwd hoe de ham & worstjes je gaan bevallen!
Nog nooit geprobeerd, maar dat klinkt als een goed idee. Ik denk alleen wel dat het de houdbaarheid van je reuzel kan beïnvloeden.
Succes!
Lieke